Cikkek
Jacob Zuma egységre szólít fel!

Az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) múlt hónapban megválasztott új vezetője, Jacob Zuma, akit pártja 2009-ben elnökjelöltnek indít a soron következő választásokon egy, a napokban Pretoriában rendezett pártrendezvényen a párton belüli egység megerősítésére szólította fel híveit.

A 65 éves politikus idén augusztusban korrupciós ügyben bíróság elé áll, és amennyiben bűnösnek találtatik, nyilatkozta nemrégiben, lemond mandátumáról. Ha a bíróság nem marasztalja el Zumát, szinte biztos az újabb ANC győzelem, és számára egyenes út vezet az elnöki székbe. A pártgyűlésen egyébként az egybe gyűlt közel 20.000 ember a párt 96. éves fennállását ünnepelte egy Pretoria külvárosában található focistadionban. Az ünnepségen a jelenlegi elnök Thabo Mbeki nem vett részt, amely elemzők szerint arra utalhat, hogy a markánsan megosztó pártelnöki választáson a kettejük közötti szembenállás tovább mélyült, és Mbeki lehetőleg távol tartja magát Zumától.

Az Afrika Tanulmányok II. évfolyamának első száma több tanulmányban is a Dél-afrikai Köztársasággal foglalkozik. Mayer Lajos, nyugalmazott diplomata, aki közel 15 évet töltött el Afrika több országában 1965 és 2005 között (a legutolsó 4 évet a Dél-afrikai Köztársaságban), Jacob Zuma lett az ANC vezetője című cikkében elemzi a kialakult helyzetet. Kövesse nyomon Afrika motorjának politikai folyamatait 2008-ban is!

Forrás: http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/7184558.stm