Cikkek
Afrika dinamikusan fejlődő piacainak lehetőségei

A 2010-es G20 csúcstalálkozó előestéjén afrikai államfők, nemzetközi gazdasági vezetők, és afrikai befektetésekben érintett országok üzleti szervezeteinek képviselői találkoztak a kanadai Torontóban.

Az újabb nagy gazdaságdiplomáciai G20 esemény előtt, 2010. június 23-24-én tartották a G20-as gazdasági vezetők találkozóját „Együttműködés Afrika dinamikus piacaival” (G20 Business Leaders: Partnering with Africa’s Dynamic Markets) címmel a torontói Marriott Downtown Eaton Centre Hotelben.

Az esemény szervezői az amerikai Afrikai Vállalati Tanács (The Corporate Council on Africa- CCA) és a Kanadai Afrika Tanács (Canadian Council on Africa - CCAfrica) voltak.

Olyan illusztris vendégek vettek részt többek között a tanácskozáson, mint Nigéria államfője Goodluck Jonathan, az Afrikai Unió soros elnöke Bhingu wa Mutharika, és a Dél-afrikai Köztársaság államfője Jacob Zuma. A résztvevők között volt még Jean Ping, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke, Joe Clark, Kanada korábbi miniszterelnöke, a Világbank számos vezetője, az EBCAM (Európai Üzleti Tanács Afrikáért és a Földközi-tenger térségéért – amelynek tagja Magyarország részéről az AHEAD Global), a Dél-afrikai Gazdasági Egység, az Indiai Kereskedelmi és Ipar Kamarák Szövetsége, a Nigériai Gazdasági Csoport, valamint az amerikai és kanadai magánszektor több képviselője. Ezen kívül jelen voltak még olyan nemzetközi gazdasági cégvezetők és nemzetközi szervezeti képviselők, akiknek elemi érdekük, hogy az üzleti szektor véleményét a G20 csúcstalálkozón résztvevő kormányfők is meghallják.

„Afrika növekvő ütemben válik egyre inkább a befektetések meghatározó célpontjává, és így erős kereskedelmi partnere lehet a világ országai számára” – jelentette ki Lucien Bradet, a kanadai CCAfrica elnök-vezérigazgatója. „Az a tény, hogy ezt az eseményt itt Torontóban a G20 előestéjén tarthatjuk, biztosítja azt, hogy a G20 vezetőkhöz biztosan eljusson az üzenetünk a privát szektor Afrika fejlődésében betöltött szerepéről.”

„A közelmúltban Afrika egy olyan kontinenssé vált, mely jelentős befektetéseket vonz – közel 144 milliárd dollár értékben –, és a fejlett világgal való kereskedelem értéke még ennek is a többszöröse” – mondta Stephen Hayes, az amerikai CCA elnök-vezérigazgatója, aki meghívottként hamarosan Budapestre látogat, és részt vesz az EBCAM budapesti közgyűlésén.

A torontói üzleti konferencia elsődleges célja volt, hogy a G20 országok gazdasági vezetői megértsék, milyen különleges gazdasági együttműködési lehetőségek léteznek Afrikában, melyek azok a befektetések, amelyek elősegíthetik mind az afrikai, mind a G20 országok gazdasági növekedését.

A találkozó másik célja az volt, hogy olyan további lehetőségeket keressenek, és olyan hatékony módszereket dolgozzanak ki, melyek a magánszektor, a kormányzat és a segélyszervezetek közötti jobb együttműködésnek köszönhetően növelik az afrikai befektetések mértékét.

A résztvevők megerősítették elkötelezettségüket a meglévő nemzetközi megállapodások betartásának szükségessége mellett, és hogy tiszteletben tartják Afrika társadalmi és környezeti adottságait. Amíg a G20-as csúcs a világ gazdasági és pénzügyi stabilitásának helyreállításról, valamint egy fenntartható és kiegyensúlyozott növekedés alapjainak lefektetéséről egyeztetett, a G20-as gazdasági vezetők tanácskozásukkal igyekeztek felhívni a világgazdaság vezetőinek figyelmét az Afrikához kapcsolódó korábbi ígéreteikre, valamint az üzleti szektor erősítésének előnyeire, ezen elkötelezettségek megvalósításában. Az üzleti szektor kiemelt szerepet játszik és játszott eddig is az afrikai fenntartható növekedés kialakításában, és ebből adódóan az afrikai növekedés is jelentős szerepet játszik a kiegyensúlyozott globális növekedés elérésében.

A tanácskozás egyik eredménye lehet, hogy a G20-ak és az afrikai kormányok, annak érdekében, hogy a kereskedelmi korlátokat csökkentsék, erőforrásaik egy részét a gazdasági környezet javítására fordítják, és különböző átcsoportosításokat valósítanak meg. Ezáltal a közlekedési és energia infrastruktúra fejlődne, az értékláncok jobbá válnának, valamint a tőkepiacok erősítésével és egyben a helyi részvétel fokozásával még fontosabb tényező lehetne Afrika a világgazdaság fellendítésében.

Ugyanakkor a politika és a segélyek ehhez szükséges koordinációja; az Afrikába irányuló külföldi befektetések ösztönzésének érdekében tett pénzügyi ösztönző és kockázatcsökkentő intézkedések; partneri együttműködési lehetőségek felderítése a köz- és magánszféra között; a WTO Dohai Fejlesztési Menetrendjében lefektetett lépések minél hamarabbi teljesítése; valamint az olyan többoldalú szervezetek, mint a Világbank vagy az Afrikai Fejlesztési Bank hatékonyságának növelése, mind olyan közvetlen utat jelentenek, melyek segítségével elérhető a fenntartható gazdasági fejlődés Afrikában.

A résztvevők és a tanácskozást életre hívó üzletcsoport már most rendszeres találkozókat kezdeményezett annak érdekében, hogy a 2009 szeptemberében Washingtonban, és a most Torontóban megtartott találkozók eredményei minél sikeresebben megvalósuljanak.

Morenth Péter az Afrikai Kereskedelmi és Fejlesztési Iroda (ATDO) ügyvezető igazgatója, az AHEAD Global FB tagja, a Lesothoi Királyság tiszteletbeli konzulja.

A cikk megjelent: Kitekintő.hu