Daniel Amokachi „a Bika”

Nigériai labdarúgó. 1972-ben született Kadunában. Még a Ranchers Bees csapatában játszott, amikor a szövetségi kapitány, Clemens Westerhof behívta a nemzeti válogatottba. Az 1990-es Afrika Kupa után a belga Brugge-ba igazolt, ahol négy remek idényt töltött. Az 1994-es labdarúgó világbajnokságon szinte a hátán vitte Nigériát, az afrikai csapatot a későbbi döntős Olaszország tudta megállítani. Amokachi többször is eredményes volt, Bulgária ellen minden idők egyik legszebb gólját szerezte.

A VB-t követően az Everton jelentkezett be Amokachiért, aki 4,7 millió dollárért igazolt Angliába. 1995-ben az FA kupa döntőjéig vezette a liverpooli csapatot. Két évet töltött az Everton csapatánál, de korábbi sikereit nem tudta megismételni, 1996-ban a török Besiktas csapatába távozott.

 Az 1998-as VB előtt megsérült és csupán egy meccset játszott térdproblémái miatt. 1999-ben az 1860 Münchenhez került, de a szerződését rövidesen felbontották, mivel az egészségügyi stáb játékra alkalmatlannak ítélte meg a kondícióját. Ezután még pár évet játszott másodikvonalbeli csapatokban, de sehol nem tudott gyökeret ereszteni. Jelenleg a nigériai Nasawara United edzője és a szövetségi kapitány segítője a nemzeti csapat mellett.


Források, bővebb információk:

Kapcsolódó ország:


NigériaKapcsolódó videó, hanganyag:

A zöld sasok a fellegekben - Nigéria nagy pillanatai