samuel eto'o

Samuel Eto’o 1981-ben született Kamerunban. Gyerekkora óta futballozik, tehetségére korán felfigyeltek, már 15 évesen leigazolta a Real Madrid. A fővárosi csapatban azonban ritkán kapott helyet, évekig kölcsönben játszott különböző alacsonyabb osztályú csapatoknál, a kameruni csapat 1998-as VB-keretébe ennek ellenére meghívót kapott. A francia világtornán Olaszország elleni szereplésével mindenidők legfiatalabb VB-játékosa lett. 2000-től 2004-ig a Mallorca csapatában játszott rendkívül gólerősen, mellyel a Barcelona vezetőségének figyelmét is felkeltette. Hosszú tárgyalások és viták után végül a katalánoknak sikerült kivásárolniuk Eto’o-t madridi szerződéséből. A huzavona és fővárosi klub érthetetlen magatartása – elengedni, de játszatni sem akarták – miatt Eto’o azóta is provokatívan Real-ellenes, a Barcelona 2005-ös bajnoki címének ünneplése során sportszerűtlenül szidta volt egyesületét.

Barcelonában gyorsan sikerült közönségkedvenccé válnia, az évekig csak szenvedő katalán csapat többek között az ő vezénylésével két bajnokságot nyert és a 2005-2006-os szezonban a BL-serleget is elhódította.

Eto’o válogatott szinten is rendkívül eredményes, a nemzeti tizeneggyel eddig kétszer nyerte meg az Afrikai Nemzetek Kupáját (2000, 2002), valamint a 2000-es nyári olimpián is aranyérmet akasztottak a nyakába. 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben is őt választották Afrika legjobb labdarugójának.
 
Eto’o a rasszizmus elleni harc egyik jeles aktivistája, az őt ért sérelmek után is elszántan küzd a faji megkülönböztetés ellen.


Források ,bővebb információk:

http://en.wikipedia.org/wiki/Eto%27o
Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Kamerun


Kapcsolódó videó:

A két afrikai ász