aaron ringera


Kenyai ügyvéd, aki bíróként és a korábbi Kenyai Korrupcióellenes Küldöttség (KACC) vezetőjeként szolgált.

Nairobi -i Egyetemen szerzett bachelor és mesterfokozatú diplomákat a jog területén. Ismereteit Strasbourgban és a Kenyai Jogi Iskolában a nemzetközi és komparatív emberi jogok területén bővítette (gyakorlati szinten is). A Nairobi -i Egyetemen előadóként, a kenyai legfelsőbb bíróság és a fellebbezési bíróság bírójaként is dolgozott. Ezen felül Ő volt Kenya solicitor general –ja.

A Kenyai Korrupcióellenes Hatóság (KACA) igazgatója lett, 1999 márciusában. Ezen a poszton az első igazgatót John Harun Mwau –t követte. A legfelsőbb bíróság 2000. december 22-én rögzítette, hogy a KACA alkotmányellenes. Megoldásként a Civil Szolgálat feje Richard Leakey lemondásra kérte fel Ringerát, aminek Ő 2001 januárjában eleget is tett. A KACA örökébe a Kenyai Korrupcióellenes Küldöttség (KACC) lépett, amit 2003-ban alapítottak. Ringera-t 2004 augusztusában kinevezték a KACC igazgatójává, a Liberális Demokrata Párt ellenállása ellenére (amely az NARC koalíciós kormány része volt). Érdekességképp megemlíthető, hogy a KACC igazgatójának volt a legmagasabb a fizetése a kenyai közalkalmazottak közt, még az elnöknél is jobban keresett.

Ringera -t Mwai Kibaki 2009. augusztus 31-én újra kinevezte, immáron a második ötéves terminusra. Azonban két héttel később a kenyai parlament a jelölése ellen szavazott. Ez volt az első eset a kenyai történelem során arra, hogy a parlament felülírta az elnök javaslatát illetve döntését. Eredményként Ringera 2009. szeptember 30-án újrajelöltette saját magát és felszólította kritikusait, hogy korrupcióval akkor vádolják, ha azt bizonyítani is tudják.
 


Források, bővebb információk:


http://en.wikipedia.org/wiki/Aaron_Ringera


Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Kenya