Abdelaziz Bouteflika

Algéria helyzete: A franciák kivonulását követő véres algériai polgárháború – kisebb-nagyobb megszakításokkal – egészen a 90-es évek végéig tartott. Mind az iszlamista gerillák, mind a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg ok nélküli vérengzéseket hajtott végre, legyilkolva a civil lakosságot is. 2000-re a konfliktus lecsillapodott, köszönhetően a nemzetközi olaj-áremelkedéseknek és az ebből profitáló algériai gazdasági fellendülésnek.


Az állampárthoz hű hatalmi elit a '90-es évek végétől gazdasági nyitást is végrehajtott: az országba külföldi befektetések érkeztek, az energiaszektorban számos vállalatot privatizáltak. A belpolitikai-hatalmi szerkezet azonban a '80-as évek vége óta változatlan. A választásokon rendre a kontinuitást képviselő pártok, és a stabilitást éberen őrző hadsereg bizalmát bíró elnökjelöltek győznek. A hadsereg fejlesztése is megtörtént, teljes egészében modernizálták a logisztikáját.

Élete: 1937-ben született Marokkóban és ott élt egészen 19 éves koráig, amikor csatlakozott Algériában az „állampártként” funkcionáló Nemzeti Felszabadítási Fronthoz, itt ismerkedett meg a későbbi elnökkel, Boumediene titkára lett. 1960-ban hónapokra eltűnt és a zavaros időkben senki nem tudta hol lehet. Algéria függetlenedése után Boumediene-nel együtt segítették Ben Bellát hatalomra.

Bella kormányában előbb sportminiszter, majd 1963-tól külügyminiszter lett, amely posztot az 1965-ben puccsal megszerző Boumediene haláláig (1979) betöltötte. Végigjárta a szamárlétrát, magas pozíciókba küzdötte fel magát, Boumediene halálát követően őt tartották esélyesnek az elnöki posztra.

A kinevezést azonban a komoly katonai támogatással rendelkező Chadli Bendjedid kapta, Bouteflika helyzete pedig időközben meggyengült. 1980-ban megvádolták 70 millió dínár elsikkasztásával, de saját állítása szerint tartalékolta a pénzt, amelyből egy kormányzati épületet szeretett volna felhúzni a külügyminisztérium részére. Chadli közbenjárására végül felmentették, miután egy svájci bankban lévő pénzéből 12 milliót visszafizetett.

1983-ban elhagyta az országot, több évet töltött Franciaországban, Svájcban és az Egyesült Arab Emirátusokban. Boudiaf elnök meggyilkolása után felmerült Bouteflika visszatérése, az ország instabil helyzetét látva azonban nem fogadta el a felajánlott pozíciót.

1999-ben Zéroual, az akkori elnök váratlanul lemondott, az előrehozott választásokon Bouteflika a hadsereg támogatásával elindult és ellenfeleinek „hirtelen” visszalépése után megszerezte az elnöki pozíciót.

2004-ben újraválasztották a szavazatok 84%-val, de egyes etnikumok bojkottja mellett zajlott az ellenzék szerint visszaélésektől sem mentes választás.


Források, bővebb információk:

http://en.wikipedia.org/wiki/Abdelaziz_Bouteflika
http://rulers.org/indexb4.html
Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Algéria


Marokkó