Abdoulaye WadE


Teljes nevén Me Abdoulaye Wade, 1926. május 29-én született Szenegálban, a Louge-régió Kébémer nevű helységében. Szenegál jelenlegi elnöke. A Félix-Houphouët-Békedíj tulajdonosa.

Franciaországban egyetemi jogi tanulmányokat folytatott és ugyanott írta meg doktori munkáját is. 1974-ben alapította a Szenegáli Demokrata Pártot, amely egy liberális párt.

1994 februárjától májusig összeesküvés vádjával börtönben ült.

Négy vereség után végre győzött a 2000-ben lezajlott elnökválasztásokon a hivatal addigi birtoklójával, Abdou Diouf -fal szemben és azóta Ő az államfő.

Foggal-körömmel védi hazája, Szenegál, államtól és egyháztól való államfelépítettségét az iszlamisták támadásaival szemben, akik a sáriát volnának készek bevezetni.

A 2007-es elnökválasztásokkor Wade ismét favoritnak számított. Ekkor, 2007. február 28-án az előzetes eredmények után, mint köztársasági elnök hivatalában megerősített lett. Az első összeszámolások nyomán világossá vált, hogy a 80 éves politikus mind a 35 választási kerületben elért eredményeit egybevetve a szavazatok 55,7 %-át birtokolja és ezzel az abszolút többség is az övé. A szocialista ellenzék rögtön bejelentette a fenntartásait a választási eredményekkel szemben, mialatt a Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) a keresztülvitt választásokat átjárhatónak és szabadnak tekintette.Források, bővebb információk:


http://de.wikipedia.org/wiki/Abdoulaye_Wade


Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Szenegál