Abebe Bikila


Abebe Bikila 1932. augusztus 7-én született az etiópiai Jatoban, és 1973. október 25-én halt meg Addis Abebaban, Etiópia fővárosáben. Maratonfutó és az első fekete afrikai olimpiai bajnok.

Abebe Bikila 1932-ben Jatoban (kb. 130 km Addis Abebatól) Etiópiában született. 1944-ben fejezte be a hagyományos „Gez“ -iskolát. 20 évesen a császári testőrség tagja lett. 22 évesen elvette Yewibdar Giorghis -t, akivel négy gyerekük született.  Tehetsége a sportban csak későn, a katonai szolgálat során került felfedezésre, az etióp atléták egy parádéján (mely később az 1956 -os melbourni nyári olimpiai játákokon való résztvételhez vezetette Őt) jelen volt.

A nemzeti katonai bajnokságon (1956-ban) sikerült neki az első meglepetéssikerét összehoznia, amikor Wami Biratu -t győzte le, aki akkoriban az 5000 m -es és 10 000 m -es rekordot is tartotta Etiópiában. A következőkben Abebe mindkettőt, tehát az 5000 m- es és a 10000 m -es etióp rekordokat is megdöntötte. Ezzel a hatásos eredménnyel tudta magát az 1960 -as római nyári olimpiai játékokra qvalifikálni. 2:15:16 –es idővel győzött maratonfutásban, és ezzel új világrekordot állított fel és egyben el is nyerte az olimpiai játékok történetének első olimpiai medálját Afrikának Érdekesség, hogy a távot mezítláb tette meg. Említeni is felesleges, hogy nem volt erre példa addig és azóta sem. Annak magyarázataként, hogy a távot vajon miért futhatta így, azaz mezítláb le, tszámos legenda és "rémhír" látott már napvilágot. Néhányan azt állítják, hogy Bikila cipő nélkül ténylegesen gyorsabb volt, mások hiszik, hogy meg akarta mutatni, hogy az atlétáknak hazájában milyen nehéz körülmények között kell edzeniük. A legvalószínűbb magyarázat viszont, hogy Ő ezt egész egyszerűen csak azért tette így, mert a cipője nélkül akart futni.

Az 1964-es tokiói nyári olimpiai játékokon ezt megismételte, csak cipővel és az 1960-as sikerét 2:12:11-es új világrekorddal fejelte meg, annak ellenére, hogy 6 héttel a verseny előtt vakbélműtéten esett át. Ezzel Ő volt az első futó, akinek  sikerét maratonfutásban, olimpiai keretek közt  megismételnie sikerült. Ezt  őutána csupán Waldemar Cierpinski -nak sikerült megcsinálnia.

Az 1968-ban megrendezett mexikóvárosi nyári olimpiai játékokon egy harmadik aranyérmet is nyerni szeretett volna, de ez meghiúsult, mivel 15 km után kimerültség miatt a versenyt félbe kellett szakítania. Összesen 26 maratonfutást volt a karrierjében.

1968 őszén egy autóbalesetben súlyosan megsérült és ennek követkesztében deréktól lefelé megbénult. Kilenc hónapig etiópiai és külföldi gyógykezeléseken vett részt. Habár kerekesszékben maradt, sohasem veszítette el sport iránti szeretét és elkötelezettségét, és 1970 -ben részt vett  a norvég szánkóversenyen, ahová tulajdonképpen, mint néző lett meghívva. Itt  aranyat nyert 25 és 10 km -es távokon. Ezen kívül részt vett az 1970 -es paralimpián íjászatban és a 9. helyet bizonyította.

1973-ban agyvérzése volt, ami a még 1968 -ban elszenvedett balesetével állt összefüggésben. A temetésén 65 ezer ember jelent meg. Halála napját Haile Selassie Etiópia császára hivatalos gyásznappá nyilvánította. Bikila a Szent József templom temetőjében lett örök nyugalomra helyezve, Addis Abebaban.

Tiszteletére az etiópiai fővárosban egy stadiont neveztek el róla. Olaszországban, Ladispoliban (Római provincia) egy hidat neveztek el a sikeres atléta után.

Paul Rambali könyvet írt életéről, melynek címe A férfi, aki mezítláb futott. Abebe Bikila története.

 


Források, bővebb információk:


http://de.wikipedia.org/wiki/Abebe_Bikila


Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Etiópia