Abédi Pele

Abédi Pelét minden idők legjobb ghánai labdarúgójaként tartják számon, a névrokon brazil futballcsillag, Pelé – kinek nevét Abédi tiszteltből vette fel – a világ valaha volt legjobb 125 játékosa közé sorolta az irányítót.

Abédi Ayew 1964. november 5-én született Okoban, Ghána fővárosának, Accrának az egyik külső kerületében. Gyerekként a Great Falcons nevű amatőrcsapatban játszott, 1978-ban teljesítménye elismeréseképpen a Ghánai Sportújságírók Egyesülete a legjobb ifjúsági játékos díjjal tüntette ki. 14 évesen került az első jelentősebb csapatához, a Real Tamale Unitedhez. Az 1982-es Afrika Kupán nyújtott játéka után a katari al Sadd hívta soraiba, egy év elteltével azonban tovább állt. Először Svájcban volt próbajátékon az FC Zürich-nél, majd miután nem szerződtették visszatért hazájába, azonban sem a Kotokonak, sem a Hearts of Oaknak nem kellett, végül a benini AS Dragons ajánlatát fogadta el. Új csapatába nehezen tudott beilleszkedni, nem igazán ment a játék, így örömmel vette nevelőegyesülete, a Real Tamale United megkeresését. Ghánába visszatérve újra formába lendült, a korábbi sorozatos elutasítások után most már válogathatott is az európai ajánlatok között. Végül a francia Niort mezét öltötte magára, majd rövid ideig megfordult a Mulhouse együttesénél, mielőtt az európai szinten is sztárcsapatnak számító Marseille-be került. Egy éves Lille-i kitérővel 1987 és 1993 között összesen öt esztendőt húzott le a dél-francia kikötőváros Európa trónjáról a francia másodosztályba zuhanó csapatában. Az AC Milan elleni győzedelmes BEK-döntőben a Marseille legjobb játékosává választották, a legrangosabb európai serleg mellett négy bajnokságot is nyert klubjával. A bundázás miatti kényszerű másodligás „száműzetés” helyett az 1993-94-es szezont a Lyon együttesében kezdte, majd az olasz bajnokságba igazolt a Torinóhoz. Az ott töltött két év alatt megválasztották a Seria A legjobb külföldi játékosává. 1996-ban kétéves szerződést írt alá a német Bundesliga első osztályában középcsapatnak számító 1860 Münchenhez, majd kontraktusa lejártakor visszatért az Arab-félszigetre, az Egyesült Arab Emirátusok leghíresebb klubjának, az al-Ainnak lett a játékosa.

A ghánai nemzeti tizenegynek hat éven át volt a csapatkapitánya, összesen 73-szor válogatták be, játszott több Afrika Kupán (1982-ben aranyat, 1992-ben ezüstöt nyert társaival) azonban egyetlen világbajnokságra se jutott ki hazájával. A France Football nevű szaklap háromszor választotta meg Afrika legjobb játékosának. Visszavonulása óta sportnagyköveti megbízatásokat vállal, rendíthetetlen támogatója és szóvivője a 2010-es dél-afrikai labdarúgó világbajnokságnak.


Források, bővebb információk:

Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


GhánaKapcsolódó videó, hanganyag:

Abédi Pele zseniális játéka egy percben