Amadou Toumani Touré

Mali jelenlegi elnöke 1948. november 4-én született Moptiban, ahol alapfokú tanulmányait is végezte. 1966-1969 között a Badalabougou Standard középiskolába járt Bamakoba, azzal a céllal, hogy a későbbiekben tanár lehessen. Végül mégis megváltoztatta elhatározását, és a Kita katonai főiskolára jelentkezett, ahol ejtőernyős kiképzésben részesült. Mint hivatásos katona gyorsan haladt előre a ranglétrán, tehetsége elismeréseként külföldi (Szovjetunió, Franciaország) tréningekre is elküldték. 1984-ben az ejtőernyős kommandó parancsnokává nevezték ki.

1991 márciusában az elégedetlenség hullámai olyan magasra csaptak az országban, hogy a katonaság – megbuktatva Moussa Traoré elnököt – átvette a hatalmat, és nekilátott a „rendteremtéshez”, ezzel elkerülendő egy esetleges polgárháborút. Touré az Átmeneti Közjóléti Bizottság tagjaként akkora hatalomra tett szert, hogy pozícióját lassan, önhatalmúlag felváltotta az elnöki státuszra. 1991 augusztusában összehívott egy nemzeti konferenciát, melyen a küldöttek megállapodtak, egy, a következő évben megtartandó általános választás kiírásáról. A szavazók többsége Alpha Oumar Konarére adta le a voksát, így Touré betartva az alkotmányt önként átadta hatalmát (ekkor kapta nevét: a demokrácia katonája).

2001 júniusában Kofi Annan kinevezte a Közép-afrikai Köztársaság ENSZ speciális küldöttének. 2001 szeptemberében ígéretéhez híven megvált a katonaságtól, és jelöltette magát a következő évi elnökválasztáson: Soumaila Cissét legyőzve, kétharmados többséggel választották meg, és június 8-án be is iktatták hivatalába. Touré egyik politikai pártnak sem tagja, és kabinetjét is ezektől függetlenül állította össze (akár egységkormánynak is tekinthető volt). 2007-ben újból indult a posztért, és ismét – a szavazatok 71.20%-val – nyert, noha ellenfele Ibrahima Boubacar Keïta nem ismerte el a hivatalos eredményeket (a nemzetközi megfigyelők megállapításaival szemben sem).

Források, bővebb információk:

Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Mali