benjamin william mkapa


Benjamin William Mkapa 1938. november 12-én született Massasiban, Tanzániában. 1995 és 2005 között hazája elnöke volt.

Katolikus iskolákban nevelkedett. Egyetemi tanulmányait az ugandai Makerere egyetemen végezte. Azok befejzte után újságíróként dolgozott. Volt vezetőszerkesztő különböző újságoknál, Ő volt a sajtótitkára a Tanzáni Newy Agency alapítójának és elnökének. 1976-ban Ő a főbiztos Nigériában és 1977-ben a kabinett megválsztotta külügyminiszternek. Idővel miniszteri pozíciókat vett át és mint országa nagykövete számos idegen államban (többek között az Amerikai Egyesült Államokban) képviselte szülőföldje  érdekeit.

1995 novemberében (Julius Nyerere és Ali Hassan Mwinyi után) az Egyesült Tanzán Köztársaság harmadik elnökévé választották meg. 2000 októberében újramegválaszott lett. Hivatali ideje 2005. december 21-én járt le. Többször nem tudta magát jelöltetni, mivel Tanzánia alkotmánya az elnököknek csupán kettő egymást követő hivatali ciklust engedélyez.

Mkapa hivatali ideje alatt jelentős kihívásokkal találta magát szemben. Többek között a Zanzibár szigetével való feszült viszonnyal, állami berendezkedési problémákkal, társadalmi- és gazdaságpolitikai gondokkal és a korrupcióval.

Az erős muszlim befolyás alatt álló Zanzibár szigete 1964 óta a kontinenssel való unióra törekszik. Ugyanakkor Zanzibár sohasem mulasztotta el hangoztatni saját önállóságát. Saját Parlamentje, saját elnöke van és 2005 óta már saját zászlaja is. Népességének egy része mindig kérdések keresztüzébe állította (és állítja a mai napig is) az unió lehetőségét. Mkapa azon fáradozik, hogy az egység gondolata egy pilanatig se legyen veszélyeztetett. Az 1995-ös és az 2000-es választások Zanzibárnak megmutaták, hogy a népesség az uralkodó pártok (Chama Cha Mapinduzi – CCM és az ellenzéki pártok) között megosztott. Mindkét választás kimenetele veszekedésekhez és nem kevés izgatottsághoz vezettek Zanzibáron.

Mkapa mindig is a békés megoldások és tárgyalások híve volt.

Nagy társadalmi- és gazdaságpolitikai kihívás országának az, hogy Tanzánia saját magát egy szocialista berendezkedésű országból egy piacgazdasági orientáltságú társadalmomba vezeti át. Az alapokat ehhez a változáshoz, épp az elötte elnöklő Mwinyi fektette le. Ahogy elődjénél, úgy nála is a Nemzetközi Pénzügyi Alapnak és a Világbanknak a gazdaságpolitikára való jelentős befolyása  rendkívül erős és  ezáltal nagymértékben érezhető is volt.

Folytatta az állami üzemek privatizálását, így  hol kisebb hol nagyobb mértékben a Nemzeti Kereskedelmi Bank, a telekommunikáció, az energiaellátás és a vízellátás egy része is magánkézre került. Mkapa ezen kívül a korrupció elleni harcot a "lobogóra íratta". Nyílvánosan felszólalt a korrupció ellen és szólított fel annak leküzdésére. Tette ezt különböző írásos kiadványokban és beszédekben egyaránt, de így is csak az esetek egy részének sikerült következetesen a végére járni.Források, bővebb információk:


http://de.wikipedia.org/wiki/Benjamin_William_Mkapa


Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Tanzánia