Charlize Theron

1975. augusztus 7-én látta meg a napvilágot a dél-afrikai Benoniban, nem messze Johannesburgtól. Édesapja, Charles francia, édesanyja, Gerda német származású, korábban egy kis farmot, valamint egy építkezési vállalatot vezettek. Szülei egyetlen gyermekeként Charlize 13 évesen bentlakásos iskolába került, melyben közrejátszott az otthon tapasztalható általánosan feszült légkör is. A családfő gyakori italozása, valamint durva erőszakossága 1990-ben tragédiába torkollott: Gerda önvédelemből agyonlőtte férjét, az akkor éppen otthon tartózkodó Charlize végig nézte apja halálát. A körülmények vizsgálata után nem emeltek vádat anyja ellen, aki a történtek után átvette a farm és az útépítő vállalt vezetését.

A már fiatalon is feltűnően szép Charlize 16 évesen megnyert egy szépségversenyt, s felfigyeltek rá a nemzetközi modellügynökségek is, a divat egyik európai fővárosában, Milánóban kapott szerződést. Később az Egyesült Államokba került, ahol a modellkedést befejezve előbb egy balettiskolában tanult, majd miután elszenvedett egy komolyabb térdsérülést amatőr, később pedig profi színésznőnek állt.

A kezdeti kisköltségvetésű filmek után gyorsan ívelt felfelé karrierje, a kilencvenes évek második felében, alig 22 évesen már olyan kasszasikerben játszott együtt Al Pacinoval és Keanu Reeves-szel, mint az Ördög Ügyvédje. 2004-ben a Rém című filmben nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjjal jutalmazták. Később kapott Screen Actors Guildet és Golden Globe-ot is, illetve több jelölést is. 2004 óta a Christian Dior márka reklámarca. A filmvásznon kívül jeles állatvédő, valamint aktív tagja a nemzetközi női jogvédő mozgalomnak.


Fontosabb filmjei:

2008 - Hancock; A brazil meló           
 
2007 - Ostrom Seattle-ben     

2005 - Aeon Flux; Kőkemény Minnesota       

2004 - Nézz az égre!  
 
2003 - A rém; Az olasz meló  
 
2002 - Négyen résen; Csapdában      

2001 - Édes november; A jade skorpió átka  

2000 - Bagger Vance legendája; Férfibecsület; A bűn állomásai; Hulla, hó, telizsák    

1999 - Árvák hercege; Az asztronauta            

1998 - Joe, az óriásgorilla; Sztárral szemben   

1997 - Az ördög ügyvédje; Egyedül nem megy!          

1996 - Nyomul a banda; Két nap a völgyben

 


Kapcsolódó ország:


Dél-afrikai Köztársaság