chinua achebe


Teljes nevén Albert Chinua Achebe. Neve Chinụalụmọgụ az igbo nyelvből származik és jelentése „Isten küzd a kegyeimért”. Máig élő és alkotó nigériai író. 1930. november 16-án született Ogidiben, Nigériában.


Tanulmányait itt, szülőfalujában és Ibadanban végezte angol irodalom, történelem és vallásfilozófia tárgykörökben. Fiatalon, még pályája elején a londoni BBC, majd visszatérve szülőhazájába a honi rádió munkatársa volt. Később a Heinemann könyvkiadó afrikai részlegének igazgatójává
avanzsálódott.

Ő  számít a modern nigériai irodalom megalapítójának és világszerte egyike a legkitűnőbb angol nyelven alkotó íróknak. Munkásságában egy önálló stílust fejlesztett ki, amely hazájának mesehagyományaira helyezi alapjait. Tudatosan mond le az európai irodalom szabályairól, dolgoz fel mégis nigériai elbeszéléseket a regényeiben. Saját szavai alapján: „…minden jó történetnek, minden jó regénynek üzenetet kell tartalmaznia, céltjának kell lennie.

Mind a nigériai polgárháború alatt, mind azt követően politikailag
része volt a politikai életnek. Professzor volt egy sor angol-amerikai és nigériai egyetemen. Jelenleg tanít a New York állambeli Amandale-on-Hudson költő főiskolán.

1990 óta egy autóbaleset következtében deréktól lefelé megbénult. 2002-ben a Német Könykereskedők Békedíjával lett kitüntetve. Köszönetnyilvánításában mondta, hogy a kitüntetés és az azzal járó nemzetközi figyelem szó szerint megmentették az életét, minthogy a műveivel a nigériai uralom egy nagyon nem kedvelt figurájává tette önmagát. 2007-ben megkapta a
Man Booker Nemzetközi díjat.

Leghíresebb regényei -és ezek közül rögtön a legelső-, megalkotása óta az afrikai irdalom alapművének számító Széthulló világ, amelyet még 1958-ban írt. Benne egy afrikai falu világa, egy szétbomló törzs képén keresztül elevenedik meg előttünk. Ez a könyv, annak a trilógiának az első kötete, amely ezt a -az első kötetben vitt- témát továbbviszi a következő, egymással lazán összefüggő könyvekben, az Örökké nyugtalanul (1964) és az Isten nyílvesszeje (1964) címet viselőkben. A nép embere (1966) című regénye a függetlenné vált Nigéria első éveiben játszódik. Az író, noha munkáiban konkrétan csupán Nigéria helyzetét elemzi, mégis választ keres a fiatal afrikai államok többségének problémáira is. Stílusa klasszikusan egyszerű, a népnyelv stílusának egyszerűségét tükrözi. Ezeken felül jelentősek a nyugat-afrikai irodalom helyzetét elemző tanulmányai is.


Források, bővebb információk:


http://de.wikipedia.org/wiki/Chinua_Achebe


Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Nigéria