Cikkek
Pécsi Iroko-díjasok

2012. július 21-én, alapítása óta második ízben adták át az Omotunde Komolafe által létesített Iroko-díjat. A budapesti gálán a Pécsi Tudományegyetem két oktatója is érdekelt volt: Dr. Tarrósy István, a PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék adjunktusa, a PTE Afrika Kutatóközpont vezetője az afrikai kultúrák széles körű és hiteles bemutatásáért, megismertetéséért kapott elismerést, Prof. Dr. Ternák Gábor, a PTE ÁOK Infektológiai, Katasztrófaorvostani és Oxyológiai Intézet egyetemi tanára életműdíjat vehetett át.

 

A 2006-ban alapított díj egyrészt az Afrika és Magyarország közötti kapcsolatok fejlesztését igyekszik támogatni, másrészt (főként) azokat az egyéni teljesítményeket hivatott kiemelni, amelyek példaértékű módon szolgálhatják a kétoldalú kapcsolatépítést. A nigériai származású Komolafe több mint húsz éve él Magyarországon és szorgalmazza a kultúrák közeledését, egymás job megismerését. Az Iroko-díj főtámogatója az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU) elnöke, Balogh Sándor, aki a jövőben a díjátadó gálát kétévente szeretné megszervezni.
 
 

Az iroko a nyugat-afrikai joruba hagyományok szerint a nagyság szimbóluma. Az egyik legjellegzetesebb és talán legtekintélyesebb méretű fafajta Afrika-szerte. Nem csupán árnyékot, védelmet kíván az ágai alá megtérőknek, de belőle készül számos családi bútor – asztal, ágy –, melyek a mindennapok meghatározó használati tárgyai az afrikai közösségek számára. Sok faluban a település központjában egy hatalmas iroko fa áll, amely összehozza a helyi lakosokat azáltal is, hogy alatta közösségi tevékenységek folynak, többek között élelmiszer és mindeféle csecsebecse adása, vétele. A nagy és mérvadó emberi tettek szimbólumaként a magyarországi Iroko-díj a hazánkban élő afrikai közösségek sikeres integrációjának is fontos eszközévé válhat a jövőben.
 

Forrás: PTE Afrika Kutatóközpont