Cikkek
Aláírták a békét!

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti tartományában harcoló felkelők aláírták a kormányzat által ajánlott, amnesztiát biztosító békeszerződést. 2008.01.24.

Az egyezmény, melyet Goma városában írták alá, rendelkezik az azonnali tűzszünet elrendeléséről, annak fenntartása érdekében ENSZ békefenntartók behívásáról, valamint a felkelők számára biztosított teljes amnesztiáról. Joseph Kabila köztársasági elnök mét attól sem zárkózott el, hogy pozíciókat ajánljon a „lázadó” tábornokoknak a nemzeti hadseregben.

A kongói lakosság mellett a nemzetközi közösség is nagy reményekkel vette tudomásul az egyezmény aláírását, habár többek fenntartásokkal vélekednek a térség jövőbeli tartós békéjéről. Muzong Kodi politikai szakértő szerint a megállapodás csak nehezen konszolidálhatja az ellentéteket, mivel a megbékélt lázadó csoportok helyére – fenntartva a konfliktus intenzitását – újabbak léphetnek, lévén a valós problémák megoldása helyett csak bizonyos mozgalmakkal való kiegyezésről rendelkezik az egyezmény.

Forrás: BBC