Cikkek
Az ENSZ újabb fegyveres összecsapásoktól tart az eritreai-etióp határon

A készülő ENSZ csapatkivonással párhuzamosan a két ország katonái folyamatosan szivárognak vissza az ideiglenesen kiürített határsávba, egyes külpolitikai szakértők a harcok kiújulásától tartanak. 2008.02.07.

Az eritreai-etióp háború 2000-es lezárását követően az ENSZ egy 25 kilométer széles demilitarizált övezetet alakított ki a két ország határán, egyúttal nemzetközi békefenntartók állomásoztatását vállalta a térségben. Az átmenetileg lecsendesített ellentétek azonban nemrég ismét felszínre törtek, mindkét ország katonákat vezényelt a határszakaszra, a növekvő feszültség közepette pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy az ENSZ kénytelen lesz kivonulni a zónából. Ennek bekövetkezte esetén kétséges, hogy a jelenlegi konfliktusos, ám alapjaiban kezelhető helyzet a továbbiakban még meddig tartható fenn.

A nemzetközi békefenntartók munkáját elsősorban az eritreai fél nehezíti meg, többek között akadályozzák az üzemanyag-utánpótlást, valamint elutasítják a békítési kísérleteket. A szakértők-megfigyelők többsége ugyanakkor azon a véleményen van, hogy egyik ország sem akar háborúba keveredni, inkább a nemzetközi közösségre akarnak nyomást gyakorolni a jobb tárgyalási feltételek miatt.

Forrás: BBC News