Cikkek
Kína bebizonyíthatja diplomáciai erejét

A hétvégén, a szudáni légierő által folytatott bombázások hírére és az erősödő nemzetközi felháborodás hatására Kína követet küld Szudánba, hogy segítsen hosszútávon megoldani a problémát. 2008.02.25

Liu Guijin kínai küldött kedden érkezik öt napos látogatására az afrikai országba, hogy rábírja a kartúmi kormányt a békére. Egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy Kína számára fontos Darfúr békéje: „Az üzenetem a médiának és a világnak az, hogy a kínai kormány és a nép kész segíteni Szudánnak és a nemzetközi közösségnek, hogy megtalálják a megoldást Darfúr ügyében.”

Kína régóta erős kereskedelmi kapcsolatban áll Kartúmmal. A múlt héten több médium által is felemlegetett kínai fegyverszállítmányok vélhetően a darfúri menekültek támadásában is fontos szerepet játszanak. Ugyanakkor Kína már akkor is leszögezte a tényt, hogy a kínai export ezen része csupán 8%-át teszi ki a teljes szudáni fegyverimportnak, a fő beszállítók az Egyesült Államok, Oroszország és Nagy-Britannia. Liu elmondta, ha Kína le is állna ezekkel a szállítmányokkal, az akkor sem befolyásolná a konfliktust, itt tartós megoldás kell.

Kína vélhetően azért döntött a beavatkozás mellett, mert a darfúri katasztrófa kapcsán a nemzetközi közvélemény felháborodása egyre nő, a fegyver-eladásokkal is meg lettek gyanúsítva, ráadásul Steven Spielberg lemondta a pekingi Olimpián való részvételét, mint művészeti tanácsadó, mondván Kína nem tesz meg mindent a nemzetközi békéért.

Úgy néz ki, ha Kína megítéléséről van szó, a politikusok mindent megmozgatnak, hogy pozitívan befolyásolják azt. A kérdés, hogy mire jutnak Kartúmban..

forrás: BBC.com