Cikkek
Bíróságon támadták meg a nigériai elnökválasztás jogszerűségét

A 2007. áprilisában tartott elnökválasztást Umaru Yar'Adua nyerte meg, két legnagyobb ellenfele viszont fellebbezést nyújtott be a bíróságra és a választások újbóli kiírását kérvényezte. 2008.02.26

Mohamed Buhari és Atiku Abubakar, a másik két jelölt beadványát az elnök-választással kapcsolatos felterjesztéseket tárgyaló bíróság egymás után tárgyalta.

Buhari fellebbezése, ahogyan Abubakaré is, a választási rendszert érintette, szerintük ugyanis az nem működik megfelelően, számos csalásról számoltak be, főleg a szavazólapok kapcsán. A referendum idején az országban tartózkodó megfigyelők is arról számoltak be, hogy nem minden zajlott rendben a szavazatok leadása körül. Az elnöki szóvivő ugyanakkor sietett leszögezni, hogy a bíróság nem a megfigyelők véleménye, hanem a bemutatott bizonyítékok alapján fog ítéletet hozni.

Ennek megfelelően előbb Buhari, majd Abubakar beadványát utasították el, mondván azok nem támasztják alá kellőképp, hogy a vitatott hiányosságok mennyiben befolyásolták a kialakult végeredményt.

A két elnökjelölt korábban közölte, hogy nem azt állítják, hogy ők nyerték a versenyt, hanem, hogy új választások kiírását tartják szükségesnek. Az ügy vélhetően tovább folytatódik a legfelsőbb bíróságon.

forrás: BBC.com