Cikkek
Egyezmény Csád és Szudán között

A csádi és a szudáni elnök Dakarban találkozott a szenegáli közbenjárás hatására. A megállapodás szerint mindkét fél felhagy a másik ország lázadó csoportjainak támogatásával. 2008.03.14

A dokumentum aláírásával Idriss Deby és Omar al-Bashír egy öt éve tartó viszálynak kíván véget vetni. Mindkét vezető egyetértett abban, hogy a korábban figyelmen kívül hagyott megállapodásokat be kell tartani, ezért is születhetett meg a megegyezés, mely mindkét országot kötelezi a korábbi alkuk használatára. Az aláíráson személyesen vett részt az ENSZ-főtitkár Ban Ki-moon is.
 
A két szomszédos ország gyakran megvádolta egymást lázadó csoportok támogatásával, melyek a kormányok megbuktatását tűzték ki célul. Még néhány órával a megbeszélés előtt is hivatalosan gyanúsította meg Deby kormánya Szudánt, újabb felfegyverzett lázadó csapatok határon való átküldésével. A hírt cáfolták a szudáni erők, a csádi lázadók és a közép-afrikai országban tartozkodó EU-csapatok is.

A dakari egyezmény életre hívott egy monitoring-bizottságot is, mely afrikai országok vezetőiből fog állni és havonta fog ülésezni azért, hogy ellenőrizze a megállapodás betartását.

forrás: BBC.com