Cikkek
Tanzániába ért az olimpiai láng

Tanzánia legnagyobb városa, Dar es Salaam polgármestere vette át az olimpiai fáklyát szombat este egy kínai tisztviselőtől, s arról biztosította őt, hogy a láng útja zavarmentes lesz a kelet-afrikai országban.

Az eredetileg 25 kilométeresre tervezett utat mindamellett öt kilométeresre kurtították, bár Adam Kimbisa polgármester hangoztatta, hogy ezt nem a Kína-ellenes tiltakozásoktól való félelem, hanem a nagy esőzések indokolják.

A kenyai Nobel-békedíjas Wangari Maathai asszony viszont már csütörtökön közölte, hogy Kína tibeti emberjogi magatartása ellen tiltakozva visszalép, és mégsem viszi a lángot Tanzániában. Mint mondta, döntésével az emberi jogok mianmari helyzete és a szudáni Darfúr tartomány humanitárius válsága ellen is protestálni akar.

Dar es Salaam repülőterén újságírók és sportvezetők várták a gépet, amelyen a Kínai Olimpiai Bizottság egyik tagja érkezett. A tisztviselő átadta a fáklyát a város első számú vezetőjének, akit mintegy tucatnyi rohamrendőr vett körbe az átvételkor.

Tanzánia, amely baráti - s nem utolsósorban fejlődő gazdasági - kapcsolatokat ápol Kínával, az olimpiai láng egyetlen afrikai állomása.

forrás: hírszerző.hu