Cikkek
Nigéria átadja a Bakassi-félszigetet Kamerunnak

Csütörtökön Nigéria hivatalosan is átadta Kamerunnak a Bakassi-félsziget feletti ellenőrzés jogát, mely miatt majdnem háború robbant ki a két szomszédos ország között. 2007.08.15

A két ország képviselői aláírták azt a dokumentumot, melyben – egy 2002-es nemzetközi bírósági döntésnek megfelelően - Nigéria visszavonja mindenfajta területi követelését a félszigettel kapcsolatban. Az ENSZ a nemzetközi nézeteltérések békés úton való megoldásának mintapéldájaként üdvözölte a lépést.

„Bármilyen fájdalmas is, felelősséggel tartozunk a nemzetközi közösség előtt vállalt kötelezettségeink értelemben a nemzetközi béke elősegítéséért és az afrikai testvériség és jószomszédiság előmozdításáért” – mondta a nigériai igazságügyi miniszter, Michael Aondaokaa

A nigériai kormány döntése igen népszerűtlen volt a lakosság körében, ezért az ünnepség alatt fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. Az aláírás helyszínét – Calabar városát - is az utolsó pillanatban választották ki – bár arra senki sem tudott választ adni, miért nem a félszigeten zajlott a ceremónia.

A két ország között az 1990-es években majdnem háború robbant ki a félsziget birtoklásáért, mivel stratégiailag kedvező helyen, az olajban gazdag Guinea-öböl mentén fekszik.

forrás: CNN.com