Cikkek
Tovább tart a patthelyzet

A szeptember 25-én, szomáli kalózok által elfoglalt ukrán hajó ügye továbbra sem oldódott meg, a kalózok a hajó felrobbantásával fenyegetőznek, ha nem kapják meg a kívánt váltságdíjat, közben pedig már az sem biztos, hogy valóban Kenya volt a rakomány végcélja. 2008.10.11

Hiába követi az Egyesült Államok haditengerészetének több hajója és egy orosz fregatt is az MV Faina-t, csak a fegyverekből és tankokból álló szállítmány kipakolását tudták megakadályozni. A partoknál ugyanis a kalózok megpróbálták a rakományt eltüntetni. A megközelítőleg 50 (egyes hírforrások szerint 100) fegyveresből álló, magukat Központi Regionális Parti-őrségnek nevező csapat, a szóvívőjük elmondása szerint előzetesen nem tudott a rakományról, a hajón talált papírok alapján ugyanakkor azt állítják, hogy a hivatalos információkkal ellentétben az orosz szállítmány célpontja nem Kenya, hanem Dél-Szudán lett volna. A hírt megerősítette az Egyesült Államok haditengerészete is, Kenya azonban kategórikusan cáfolta, hogy a függetlenedni vágyó (és a témában hamarosan népszavazást tartó) térségbe szállították volna az orosz T-72-es tankokat és fegyvereket.

A kalózok hétfő estig adtak időt a 20 millió dolláros váltságdíj kifizetésére, ellenkező esetben felrobbantják vagy elsüllyesztik az MV Faina-t. A tárgyalások úgy tűnik, megrekedtek.

forrás: BBC.com