Cikkek
Ghána elnöke fogadta a magyar delegációt

A ghánai főváros, Accra adott otthont a Konzuli Világszövetség (FICAC) nemzetközi konferenciájának, ahol hazánkat a Magyar Köztársaságban Akkreditált Tiszteletbeli Konzuli Testület elnöksége képviselte. A tanácskozáson a Kelet-európai Regionális Szekció vezetésével bízták meg Batizi Andrást, a magyar szervezet vezetőjét.

„A konferencián kiemelt hangsúlyt kapott a Bécsi Egyezmény felülvizsgálatának kezdeményezése, illetve a konzuli tevékenység megítélésére vonatkozó nemzetközi tapasztalatok cseréje" – tájékoztatta a sajtó képviselőit Morenth Péter, a magyar Tiszteletbeli Konzuli Testület alelnöke.

Az alelnök hozzátette: „A magyarországi helyzet bemutatásakor most is ki kellett emelnünk, hogy kollégáinktól néhány évvel ezelőtt politikai és más okok miatt számos kedvezményt elvontak. Különösen kirívónak ítéljük szerzett jogaink visszavonását, az adókedvezmények eltörlését, és a gesztusok hiányát. Álláspontunk szerint a magyar gyakorlat nincs összhangban a státuszunkra vonatkozó nemzetközi joggal és szokásokkal sem."

Az accrai rendezvény rangját mutatja, hogy a Ghánai Köztársaság elnöke, Őexc. Dr. John Kufour hivatalában fogadta az országban tanácskozó tiszteletbeli konzulokat, köztük a magyar delegációt, amelyhez a helyszínen csatlakozott Entz Boldizsár, Ghána Budapestre akkreditált tiszteletbeli főkonzulja. A tanácskozás szakmai munkájában külön munkacsoport tárgyalta az 1963-as Bécsi Egyezmény reformjára vonatkozó javaslatokat is, amelyeket a nemzeti delegációk ajánlásként továbbítanak a fogadó országok hatóságaihoz.

A konferencia záróünnepségén Arnold Foote, a FICAC elnöke kiemelkedő munkájuk elismeréseképpen a szervezet, a FICAC aranyérmét nyújtotta át Morenth Péter (Lesothoi Királyság) és Entz Boldizsár (Ghána) számára.

További információ:

Dr. Suha György alelnök

Magyar Köztársaságban Akkreditált Tiszteletbeli Konzuli Testület