Cikkek
Beiktatták az új ghánai elnököt

2009. január 8-án beiktatták a nyugat-afrikai ország elnökét, John Atta Mills-t.

A nyugat-afrikai ország független történelmének legszorosabb választási küzdelmét John Atta Mills (Nemzeti Demokratikus Kongresszus, NDC) nyerte, aki így  a kormányzó Új Hazafias Párt (NPP) jelöltjét, Nana Akufo-Addót legyőzve az ország harmadik elnöke amióta Ghána 1992-től többpárti demokráciát igyekszik érvényre juttatni. A régen Aranypartként ismert terület 1957-ben a gyarmati sorba hajtott afrikai államok közül elsőként nyerte el függetlenségét, és máig a kontinens egyik mintaállama, többek között stabilnak mondható politikai berendezkedése miatt. A 2008 decemberében lezajlott választások során például a 2001 és 2009 között hatalmon lévő John Kufuor – akivel szemben egyébiránt a most megválasztott Mills kétszer is alulmaradt az elnökválasztások során – erre jelentősen ráerősített, hiszen egyrészt a törvény adta kétszer négyéves ciklusának végén nem tett arra erőfeszítéseket, hogy a legmagasabb pozíció újból az övé maradhasson, másrészt meggyőzte pártját, hogy ismerje el a mostani vereséget, és ne adjon teret semmiféle lehetséges erőszakos cselekmény kitörésének.

2009. január 8-án került sor a beiktatási ceremóniára, amelyen számos nyugat-afrikai államfő mellett a vesztes jelölt Akufo-Addo is részt vett, ezzel is alátámasztva azt a sokak által vallott nézetet, miszerint Ghána „meglehetősen érett demokrácia”.

John Atta Mills hosszú akadémiai karriert tudhat magáénak, amellyel ugyancsak hosszú évek közigazgatási, államvezetési tapasztalata párosul: 1993 és 2001. január 7. között Jerry Rawlings akkori államfő mellett elnök-helyettes. Miután egyébként 1967-ben a Ghánai Egyetemen jogi diplomát szerez a londoni Orientalisztika és Afrika Tanulmányok Intézetében tanul. Az Stanford Egyetem jogi karán eltöltött Fulbright-ösztöndíjas időszak után, hazatérve, 25 évig tanít a Ghánai Egyetemen.

Saját magát szociáldemokratának tartja és nagymértékben az államalapító Nkrumah szociális jóléti elveire kíván támaszkodni.

Beiktatási beszédében Ghána „új hajnaláról” szólt, olyan államvezetés megerősítésével, amely a nyíltság, átláthatóság és megbízhatóság alapelvein nyugszik. A további fejlődéshez minden bizonnyal hozzájárulhat az a nemrégiben felfedezett olajmező, amely 2010-től kezdi meg a nyersolaj kitermelését. Ghána jelenleg is a világ második legjelentősebb kakaótermelő országa, és Afrika ugyancsak második legnagyobb arany kitermelője, mindamellett, hogy továbbra is a világ egyik legszegényebb országa, ahol a közel 22 milliós populáció felnőtt korú lakosaiból minden tizedik embernek nincs munkája és a lakosság 40%-a analfabéta.

Források: AfrolNews, BBC News Africa