Cikkek
Elítélték a szudáni kémet

A kartumi bíróság 17 év börtönre ítélte Mohammed Alsary Ibrahimot. A szudáni férfi a Darfúrban elkövetett háborús bűntettek gyanúsítottjáról szóló iratokat próbált meg eljuttatni a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

Ibrahimot kémkedéssel, összeesküvéssel és Ahmed Haroun, a humanitárius ügyekkel foglalkozó szudáni miniszterről szóló titkos adatok kiszivárogtatásával vádolják. Haroun ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a darfúri konfliktus idején elkövetett tömeggyilkosság vádja miatt adott ki elfogatási parancsot, azonban Szudán megtagadta a férfi kiadatását.

A vádlott olyan dokumentumokat akart nyilvánosságra hozni, amelyek bizonyítják Haroun kapcsolatait a – Szudánban elkövetett széleskörű atrocitásokkal vádolt – Janjaweed nevű fegyveres milíciával. A rendőrségi forrástól szerzett iratokat Ibrahim szudáni–amerikai kapcsolatokon keresztül igyekezett a világ közvéleményéhez eljuttatni.

Abdel Wahab Ismael bíró szerint meglehetősen súlyos ítélet született, azonban felhívja a figyelmet arra is, hogy a kémkedés akár halállal is büntethető.

Ibrahim, aki tagadja bűnösségét, két hétig fellebbezhet. Ez az első eset Szudánban, hogy valakit az ICC-nek való segítségéért ítélnek el.

Forrás: BBC News