Cikkek
Tovább szedi áldozatait a zimbabwei kolerajárvány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint Zimbabwéban a kolera halálos áldozatainak száma elérte a 3000-et. Az ellenzék koalíciós kormányt javasol.

A 2008 szeptemberében kirobbant járvány halálos áldozatainak száma összesen 3028, míg a megfertőződötteké 57702. Csupán az utóbbi két hétben több mint ezren estek áldozatul a halálos kórnak. Zimbabwe egészségügyi, ivóvíz és csatornarendszerének összeomlása felgyorsította a betegség terjedését (a kolera víz útján terjed). A segélyszolgálatok szerint a járvány súlyos pusztítást okozva feltartóztathatatlanul végigsöpörhet az ország vidékies, rurális térségein.

Az események hatására némi közeledés tapasztalható a politikai szereplők között. A Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) nevű ellenzéki párt vezetője szerint itt az idő, hogy végre megegyezésre jussanak a Robert Mugabe elnök és pártja, a Zanu-PF által vezetett kormánnyal. Morgan Tsvangirai szerint egy koalíciós kabinet felállítása megoldást jelenthet Zimbabwe válságos helyzetére. A hétfőn összehívott Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) pretoriai ülése, melyen 15 ország vett részt, szintén jelezte, hogy az MDC készen áll a koalícióra. A találkozón kihangsúlyozták azt is, hogy az ország belügyminisztériumát a politikai feleknek közösen kell irányítaniuk.

Forrás: BBC News