Cikkek
Lelőtték az egyik szomáliai rádió vezetőjét

Ismeretlen fegyveresek meggyilkolták Said Tahlil Ahmedet, a független HornAfrik nevű rádióállomás igazgatóját. Az eset Szomália fővárosában, Mogadishuban történt. Nem ez az első alkalom, hogy az említett rádióval kapcsolatban álló személy gyilkosság áldozatává vált.

Az egyik szemtanú elmondása szerint, Ahmed és újságíró társai egy, az al-Shabab nevű szélsőséges iszlamista csoport által szervezett sajtókonferenciára tartottak, mikor rájuk támadtak a fegyveresek. Az újságírók a főváros központjában található, számos alkalommal tűzharcok helyszínévé váló Bakaara piac közelében voltak a merénylet elkövetésekor. A fegyveresek elmenekültek, s mivel nincs olyan szervezet, amely magára vállalata volna a támadást, semmit nem lehet tudni az elkövetők kilétéről.

Kollégái elismerően nyilatkoztak Ahmed munkásságáról, aki Siad Barre rendszerének 1991-es összeomlása, és az azt követően, Mogadishuban kialakult rendkívül veszélyes állapotok ellenére is folytatta munkáját.

Az igazgató halála óta az összes fővárosi rádióállomás a Koránból származó költemények, énekek sugárzásába kezdett, de nem tudni, hogy az Ahmed iránti tisztelet jeléül, avagy a további támadásoktól való félelem miatt.

Már korábban is történt egy hasonló eset, 2007-ben a HornAfrik tulajdonosát, Ali Iman Sharmaket és az egyik műsorvezetőt, Mahad Ahmed Elmit gyilkolták meg.

Szomáliában immáron két évtizede nincs működőképes kormányzat, tízezrek estek a terjedő erőszak áldozatául. A nem rég megválasztott új elnök, a mérsékelt iszlamista Sheikh Sharif Sheikh Ahme szinte megoldhatatlan kihívásokkal kénytelen szembenézni.

Forrás: BBCNews