Cikkek
A kenyai rendőrfőkapitány lemondását követelik

A Kenyai Nemzeti Emberjogi Bizottság (KNCHR) az országos rendőrfőkapitány lemondását követeli, miután napvilágot látott egy videofelvétel, melyben rendőrtisztek gyanúsítottakat végeznek ki.

Az emberjogi bizottság alelnöke azt állítja, hogy a hatóságok több mint 500 fiatal bűnelkövető haláláért felelősek. A felvétel – melyet egy volt rendőrtiszt, Bernard Kiriinya rögzített – tanulsága alapján a tavalyi év folyamán hivatásos rendőrök 58 embert öltek meg. A lelőtt gyanúsítottak feltehetőleg a Mungiki banda tagjai közé tartoztak. Kiriinya elmondása szerint a rendőrség Hussein Ali felügyelő parancsára cselekedett.

A helyi média felkapta az esetet, különösen azután, hogy időközben ismeretlen tettesek Kiriinyát is meggyilkolták. A bizottság alelnöke szerint a felügyelőnek vállalnia kell tettei következményeit, illetve azonnali lemondásra szólítja fel az országos rendőrfőkapitányt. A rendőrség szóvivője tagadja a vádakat, a hivatalos közlemény szerint a KNCHR csupán le akarja járatni a hatóságokat az országban tartózkodó ENSZ biztos, Philip Alston előtt. Alston elítélte az önkényes bíráskodást, és az eset kivizsgálását kezdeményezte.

A biztos eredetileg a tavalyi választások utáni válság alatt elkövetett törvénytelen rendőri intézkedés, ártatlan emberek meggyilkolása, és több száz civil megkínzása után nyomozott.

Forrás:
IOL News