Cikkek
Lelőttek egy kislányt Nigériában

Egy 11 éves kislányt lőttek agyon fegyveresek a Niger-delta régió fővárosában, miközben védelmezni próbálta öccsét. Folytatódnak a 2006 óta tartó, különböző fegyveres csoportok által elkövetett emberrablások, melyek rendszerint a helyi olajvállalatok alkalmazottai, illetve családtagjaik ellen irányulnak.

A Shell olajvállalatnál dolgozó édesapa gyermekei éppen iskolába igyekeztek, mikor fegyveresek rontottak rájuk. Az egyik támadó kiszállt a kocsiból és megragadta a fiút, akit nővére megpróbált kiszabadítani, ekkor azonban lelőtték. Ezután a támadók elhajtottak a fiúval, a járókelők pedig kórházba vitték a lányt, aki az oda vezető úton meghalt.

Ismeretlen fegyveresek vasárnap egy katolikus papot raboltak el, akit végül – éppen a lány meggyilkolásának napján – szabadon engedtek. 2007-ben egy brit bártulajdonos három éves lányát ejtették foglyul, de mindkét említett esetben váltságdíj nélkül szabadultak ki a fogvatartottak.

Az olajban rendkívül gazdag Niger-delta régióban több olyan fegyveres csoport is működik, melyek az értékes ásványkincsből származó bevételek igazságosabb elosztásáért harcolnak. Akadnak azonban olyan munkanélküli fiatalokból verbuválódott bandák is, amelyek emberrablásból, zsarolásból és olajlopásból szereznek pénzt.

Forrás: BBC News