Cikkek
Többmilliós sikkasztással vádolják a volt malawi elnököt

Letartóztatták Bakili Muluzit, Malawi volt elnökét. A vádak szerint közel 11 millió dollárt tulajdonított el különböző adományokból, közölte az ország Korrupcióellenes Irodája (ACB).

A volt elnököt akkor tartóztatták le, mikor az ellene felhozott vádakra akart választ adni a korrupcióellenes szervezetnél. A Blantyre-ban tartott tárgyalására több száz támogatója kíséretében érkezett. Muluzit, aki 1994-től 2004-ig volt az ország első embere, már 2006-ban is bíróság elé állították az ügyben, akkor azonban ejtették a vádakat. Támogatói szerint az egész botrány csak azt a célt szolgálja, hogy megakadályozza a volt államfő indulását a májusban esedékes választásokon.

Szerdán Ghána és Mozambik egykori elnökei is Malawiban jártak, hogy csillapítsák a közelgő választások előtti feszültséget, mely könnyen erőszakos cselekményekig fajulhat. Henry Mvula, Muluzi egyik bizalmasa szerint a volt elnöknek nincs mit rejtegetnie, a felhajtást pedig egyenesen boszorkányüldözésnek nevezte.

Bakili Muluzi, az ellenzéki Egyesült Demokratikus Front vezetője mindent megtesz azért, hogy indulhasson a májusi választásokon a jelenlegi elnök, Bingu wa Mutharika ellen. Mutharika korábban Muluzi pártjának jelöltje volt, megválasztása után azonban megalakította saját pártját.

Forrás: BBCNews