Cikkek
ENSZ csapatok Csádban

Március 15-én ENSZ csapatok váltják fel az Európai Unió kontingensének egy részét Csádban és a Közép-afrikai Köztársaságban.

Az EUFOR missziója egy évvel ezelőtt kezdte meg működését. Célja a szudáni Darfúr régióból Csádba és a Közép-afrikai Köztársaságba menekült emberek helyzetének javítása volt. Akkor az EU döntésének értelmében tizennégy ország 3200 katonája érkezett a két országba. Januárban az ENSZ Biztonsági Tanácsa névtelen szavazáson 5200 kéksapkás bevetését rendelte el. A békefenntartók az Európai Unió csapatait hívatottak felváltani, azonban az EU védelmi miniszterei úgy határoztak, hogy a kontingens kétharmadát még egy pár hónapig a térségben állomásoztatják.

Az ENSZ misszió mandátuma 2010 márciusáig szól, és a civilek biztonságának megőrzése a feladata. A katonáknak közel ötszázezer menekült, illetve kitoloncolt szudáni polgár védelméről kell gondoskodniuk, ugyanis a polgári személyeket rengeteg támadás éri a különféle lázadó csoportok részéről. Csád keleti tartományában mindennapossá vált az autólopás, a fegyveres rablás és a humanitárius szállítmányok kizsákmányolása, ezért rendkívül nagy szükség van a kéksapkások áldásos tevékenységére.

Forrás: IOL News