Cikkek
Csökken Afrika gazdasági növekedése

A gazdasági válság már Afrika partjait is elérte, figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A pénzügyi szervezet és az afrikai vezetők is elengedhetetlennek tartják a külső segítséget.

Az IMF szerint az exportcikkek iránti kereslet megcsappanása, valamint a hitelek felhalmozása okozza a fő problémát. A korábbi években erős gazdasági növekedés jellemezte a kontinens országait, köszönhetően az árupiaci cikkek, például az olaj megerősödött árainak. Kevesebb, mint egy éve, az szervezet előrejelzései a Szahara menti övezetekre vonatkozóan még 6,7%-os növekedésről szóltak, mely jelentősen túlszárnyalta volna a 2008-as 5%-ot. Ma ezek a gazdasági mutatók a felére csökkentek, a legoptimistábbak is csak 3.25%-os növekedést jósolnak.

A gazdasági válság okozta problémák kezelése lesz a fő témája a keddi IMF konferenciának, melyet Dar-es-Salaamban, Tanzániában rendeznek. A találkozón megvitatják, milyen külső, nyugati támogatásokra számíthatnak az afrikai országok, hogy kilábalhassanak az egész világot sújtó krízisből. Az IMF vezérigazgatója, Dominique Strauss Kahn szeretné, ha ez a mérföldkőnek számító konferencia új alapokra helyezné a szervezet és a kontinens közötti együttműködést.

Külső támogatásokra mindenképp szükség van, hisz a legtöbb ország híján van azon eszközöknek, mely a válságnak leginkább kitett, nyomorban, szegénységben élők védelméhez elengedhetetlen. „Amíg az afrikai vezetők felnőnek ehhez az embertpróbáló feladathoz, az eddigi támogatások sem apadhatnak el, sőt, éppen ezekben a nehéz időkben kell megnövelni azok mennyiségét.” – vélekedett a Nemzetközi Valutaalap.

Forrás: BBC News