Cikkek
Fegyverrel kényszerítették lemondásra Madagaszkár elnökét

Madagaszkár előző elnöke, Marc Ravalomanana azt állítja, hogy csak azért írta alá a lemondó nyilatkozatát, mert fegyverrel kényszerítették rá.

Az elnök még március közepén, ellenzéki nyomásra mondott le a tisztségéről. A március 30-ai beszéde alapján mindezt azért tette, mert a hadsereg tagja fegyvert szegeztek a fejéhez, és a családja élete is veszélyben forgott. Ravalomanana elmondása szerint a felesége és a fia az erdőben bujkáltak, az egyetlen menekülési út az ország elhagyása volt. Az ominózus felszólalás a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) Szváziföldön tartott rendkívüli találkozóján hangzott el.

Az ellenzék vezére, Andry Rajoelina csapatokat küldött az elnöki rezidenciához, eltávolították a Ravalomananához hű személyeket, és átvették az irányítást. Rajoelina azt követően szerezte meg a hatalmat, hogy az elnök által kijelölt katonai tanács elutasította a szerepkört.

A SADC alkotmányellenes puccsnak minősítette az akciót, és példa nélküli módon felfüggesztette Madagaszkár tagságát.

A hadsereg vezérkari főnöke, Andre Andriarijaona elutasította Ravalomanana által közölt vádakat, és határozottan tagadta, hogy a hadsereg bemasírozott volna az elnöki palotába. A katonatiszt szerint a volt elnök csak azért állított valótlant, mert így akarta elnyerni a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség támogatását. Andriarijaona verzióját támasztja alá egy, a hatalomátvétel napján az országban tartózkodó külföldi diplomata, akinek elmondása alapján nem történt semmilyen katonai cselekedet, sőt a hadsereghez köthető személyeket, és járműveket sem látott az elnök villájának környékén.

Forrás: IOL News