Cikkek
Letartóztattak három börtönőrt Zimbabwéban

Pénteken letartóztattak három börtönőrt Zimbabwéban. A vádak szerint segítettek annak a dokumentumfilmnek az elkészítésében, mely az ország börtöneinek helyzetét hivatott bemutatni.

A filmet egy dél-afrikai televíziós társaság (SABC) készítette, a titkos forgatás Zimbabwe két különböző börtönében zajlott. A dokumentáció csont sovány, alultáplált, rongyokat viselő rabok életét mutatja be, akik mocsokban töltik mindennapjaikat. A foglyok jelentős része HIV-fertőzött, többségüket az éhhalál kerülgeti. A rossz körülmények az élelem-, gyógyszer-, és az alapvető higiéniai felszerelések hiányának tudható be. A fegyencek közül sokan politikai okok miatt – még a Mugabe rezsim idején, a koalíciós kormány megalakítása előtt – kerültek bebörtönzésre.

A stáb tagjai három rokonszenves őrt kerestek meg, és rejtett kamerával szerelték fel őket. A felvételek ideje alatt rengeteg használható anyagot sikerült rögzíteni. A film utómunkálatai közel három hónapot vettek igénybe, de a munka meghozta a gyümölcsét, ugyanis a nemzetközi sajtó, és a jogvédő szervezetek egyaránt nagy lelkesedéssel fogadták a bemutatót.

A szóvivőnek kinevezett rendőrtiszt elmondása alapján az „államtitkot” kiszivárogtató kormányzati alkalmazottak hosszú börtönbüntetésre számíthatnak, ez alól a fegyőrök sem kivételek. A fogházak állapotáért is felelős igazságügyi miniszter, Patrick Chinamasa megkérdőjelezte a dokumentumfilm hitelességét, és cáfolta, hogy a felvétel zimbabwei fegyintézetek helyzetéről adna tanúbizonyságot. Többek között azt is kijelentette, hogy a SABC hazudik, a videó pedig más országban készülhetett, mert Zimbabwe törvényei tiltják a kamera használatát a börtönökben.

A nemzetközi szakértők vizsgálatai alapján mintegy húsz fegyenc hal meg naponta az országban a fegyházakban uralkodó rettenetes állapotok következtében.

Forrás: IOL News