Cikkek
Kalózok „segítették” az ENSZ munkáját

Szomália partjainál az utóbbi években rendszeressé váltak a kalóztámadások melyek nem kímélik sem, a kereskedelmi sem az utasszállító hajókat. Nemrégiben azonban a tengeri rablók egy illegális fegyverszállítmányt zsákmányoltak, melyre az ENSZ is felfigyelt. 

Szomáliában lassan 18 éve tart a véres polgárháború, mely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet által támogatott iszlamisták és szomáliai kormányerők között zajlik. Az elhúzódó harcokban mindkét fél részesül külföldi támogatásokból, noha az ENSZ1992-ben fegyverembargót vezetett be a térségben, a csempészek azonban sikeresen megkerülik a nemzetközi ellenőrzéseket. Ám nemrégiben egy rakomány hadianyag került a Szomália partjainál fosztogató kalózok birtokába, amely így a hatóságok számára is „láthatóvá” vált.
Az Egyesült Arab Emírségek zászlaja alatt – és feltehetően hamis névvel – közlekedő hajó az ENSZ tilalmat megkerülve próbált meg fegyvereket szállítani Szomáliába. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az iszlamisták, vagy a kormányerők megsegítésére szánták.
Jelenleg a kalózok a hajót és rakományát az észak-szomáliai Garacad kikötőben őrzik.
Nem ez volt az első eset, hogy a tengeri rablók fegyverszállítmányt tulajdonítottak el. 2008. szeptember 25-én egy Ukrajnából Kenyába tartó teherhajót raboltak el, melynek gyomrában harminc darab T-72-es harckocsi és jelentős mennyiségű tüzérségi muníciót száítottak. Hosszas egyezkedések után váltságdíj ellenében továbbengedték a hajót rakományával és legénységével együtt. Az ukrán hajó esetében azonban a rakomány nem esett semmilyen nemzetközi tilalom alá. A most elrabolt hajó és legénysége viszont még sokáig a kalózok „vendége” lehet, hiszen nem tisztázott, hogy ki fizesse meg a váltság díjat és melyik ország vállalja az ENSZ embargó megsértéséért a felelősséget.