Cikkek
Egymilliárdnál is több afrikai

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) 2009 végén számolhatott be arról, az Afrikai kontinens népessége meghaladta az egymilliárd főt. A számítást az ENSZ Népesedési Alapja is megerősítette.

Afrika népessége továbbra is exponenciálisan növekszik és ez számos aggasztó jelenséget hoz magával – így foglalható össze több nemzetközi világszervezet 2009 végén publikált jelentése. Az ENSZ becslése szerint 27 év alatt megduplázódott, és ezzel átlépte az egymilliárd főt Afrika népessége. A kontinens népessége 1982-ben még csak 500 milliós volt. Ma a térség legnépesebb országai Nigéria (153 millió fő), Etiópia (82 millió) és Egyiptom (78 millió).

Kétmilliárdan lesznek a földrészen 2050-re, és évente 24 millióval élnek rajta többen – ezek a USAID és a Population Reference Bureau közös jelentésének legfőbb megállapításai. Kiemelik: a legnépesebb ország, Nigéria és Uganda népessége nő a leggyorsabban, de a kontinens sok más országában is jelentős a növekedési ráta. Három százalék feletti Burundiban, Burkina Fasóban, Kongóban, Libériában és Madagaszkáron is.

„Az afrikai országok nagyon gyorsan növekednek, ennek fő oka, hogy nők nagy számban nem jutnak hozzá a családtervezés eszközeihez” – kommentálta az adatokat az ENSZ Népesedési Alapjának igazgatója, Thoraya Ahmed Obeid. Felhívta a figyelmet arra, hogy Afrika szinte egyedülálló mára a világban a tekintetben, hogy a hatalmas, egyre növekvő népesség mellé itt a fiatalok meghatározó százalékos aránya társul. Szinte mindegyik ország korfája piramis alakú, messziről is könnyen észlelhetően széles alappal.

A lakosság növekedése lassult ugyan több észak-afrikai országban, így Egyiptomban és Tunéziában is, az egy anyára jutó születési ráta viszont Fekete-Afrikában a legmagasabb a világon. Míg a világátlag 2009-ben 2,6 gyermek volt, addig a szubszaharai térségben 5,3. A szám a legnagyobb Nigerben, ahol egy anyának átlagosan 7,4 gyermeke születik.

Figyelemre méltó adat, hogy világszerte a szülőképes korú, házasságban élő nők 62 százaléka védekezik a nem kívánt terhesség ellen, Afrikában viszont a fogamzásgátlást csak 28 százalék választja.

Népesedési szakértők már régóta jelezték, hogy Fekete-Afrika válik a világ „legfiatalabb” populációjává. Míg 1950-ben a világ fiataljainak 9 százaléka élt Afrikában, 2050-re ez 29 százalékra nő, ami azt jelenti, hogy 349 millió ifjú él majd a földrészen.

Az amerikai jelentés keserűen állapítja meg: „Ez az óriási csoport úgy éri el a munkaképes kort, hogy arra számít, megfelelő munkalehetőségekhez, elégséges egészségügyi ellátáshoz, jó életminőséghez juthat, de kérdéses hogy országaik meg tudnak-e felelni ezeknek az elvárásoknak. A következő évtizedek egyik óriási társadalmi kérdése lesz ez”. Ehhez kapcsolódó beszédes adat, hogy míg a világon átlagosan a fiatalok közel 60 százaléka vesz részt középfokú oktatásban, addig Afrikában ez az arány nem éri el a 30 százalékot. E tekintetben (sorrendben) Uganda, Pakisztán, Nigéria és Zimbabwe rendelkeznek a világ országi közül a legrosszabb számokkal.

Kedvező változásnak mondható, hogy a HIV-vírus terjedése lassul Afrikában, de a fertőzöttek aránya még mindig ezen a kontinensen a legmagasabb. A 90-es évek elején történt trendforduló óta rohamosan csökken a várható élettartam a Dél-Afrikai Köztársaságban is, amely pedig a kontinens egyik legfejlettebb gazdasága. Az országban él a világon a legtöbb HIV-fertőzött, 2007-es adatok szerint 5,7 millió fő. Az HIV-fertőzöttek legmagasabb arányával rendelkező 5 ország mindegyike szomszédos Dél-Afrikával.

Szváziföld lakosai között a legmagasabb a világon a HIV-fertőzöttek aránya (26 százalék a 15-49 éves korosztályban), és a betegség elképesztő méretű társadalmi krízis eljövetelével fenyeget a dél-afrikai országban.