Cikkek
Már húsz gyermeke van a dél-afrikai elnöknek

A Dél-afrikai Köztársaság elnöke körül továbbra sem csitulnak a botrányok. Jacob Zumának már 3 felesége van és január végén kiderült az is, hogy tavaly megszületett a huszadik gyermeke. Pártja, a kormányon lévő Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) egyes tagjai szerint az elnöknek az év végén meg kéne válnia pozíciójától.

Jacob Zuma újévi köszöntőjében a következőképpen üdvözölte Dél-Afrika polgárait: a 2010-es esztendő 1994 óta a legfontosabb év országunk számára. Az elnök kijelentése első hallásra talán túlzásnak tűnik, hiszen az apartheid rendszer utáni első választást hasonlítja össze a labdarúgó világbajnokság megszervezésének évével.

A 2010-es esztendő első pár hónapja azonban valóban komoly nehézségeket tartogatott Zuma számára. A jelenlegi dél-afrikai elnököt ugyanis saját pártjának tagjai szólították fel lemondásra. Egyes ANC tagok szerint Zumának már az év végén meg kellene válnia pozíciójától.

Zuma a 2009-es évet magas támogatottsággal zárta. Az Ipsos által készített felmérés szerint a dél-afrikai polgárok 77%-a volt elégedett az elnök munkájával. A megkérdezettek 70%-a vélte úgy, hogy a kormány megfelelően irányítja az országot, annak ellenére, hogy hiányosságot észleltek a korrupció és a növekvő munkanélküliség visszaszorításában. A válaszoló állampolgárok 71%-a állította biztosan, hogy továbbra is az Afrikai Nemzeti Kongresszusra szavazna, annak ellenére, hogy az általános választásoknál e felmérést megelőzően csupán a megkérdezettek 66%-a vélekedett hasonlóan.

Pár hónappal ezelőtt Zuma még korábbi kritikusai elismerését is kivívta. Rendkívül meggyőző beszédeiben őszintén elismerte az ANC múltban elkövetett hibáit és a korábbi tabutémák megvitatását is támogatta. A társadalmi szektorban fellelhető korrupciót megszüntette, illetve a hozzá nem értő dolgozókat elbocsátotta. Bárhová ment, különös lelkesedésével és mosolyával lenyűgözte az embereket, megjelenése és előadásmódja teljesen különbözött elődje – Thabo Mbeki – szigorú és zárkózott stílusától.

Az idő előrehaladtával azonban Zuma népszerűsége jelentősen visszaesett, támogatottsága is csökkent. A lassan első éves ciklusának végéhez érő elnök tevékenysége egyre több konfliktust idéz elő politikai és gazdasági téren egyaránt.

Az előbb említett problémákat tovább tetőzi Zuma korántsem békés magánélete. A pártelnök megrögzött híve a többnejűségnek, melyet a Dél-afrikai Köztársaság törvényei engedélyeznek. Zuma semmi kivetnivalót nem talál a poligámiában, hiszen az ősi zulu tradíció részének tartja. Hatalomra kerülése előtt egyébként jelentős számú támogatóra tett szert épp a zulu tradíciók nyíltan felvállalt követésével.

Szerelemgyerek
A 67 éves elnök ez év januárjában vette el harmadik feleségét, majd eljegyzett egy negyediket, aki már egy hároméves gyermek anyja. Január végén derült ki az is, hogy Zuma újra apa lett, habár az öröm nem volt botrányoktól mentes, hiszen ez az elnök huszadik gyermeke.

„Miért van az, hogy két felnőtt ember közti kapcsolat ekkora visszhangot vált ki? Miért van ez a hír címlapon? Miért kéne, hogy a nemzet szégyellje magát? Az elnök egyik vádpontban sem bűnös, és a dél-afrikai alkotmányt sem sértette meg!” – mondta az ANC szóvivője, Jackson Mthembu. Egyes híresztelések szerint a „szerelemgyerek” október 8-án született, anyja pedig Sonono Khoza, a híres focimágnás és a 2010-es FIFA Labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottsága elnökének, Irvin Khozának a lánya.

A Sunday Times értesülése szerint Zuma decemberben látogatást tett a Khoza családnál, hogy megvitassa a házasságon kívül született gyermekével kapcsolatos tennivalókat. Az ANC Nők és Fiatalok Szövetsége (Women’s League és Youth League) is nemtetszését fejezte ki az incidenst illetően: „Sok afrikai polgár úgy gondolja, nem helyes, ha valaki házas létére mással is szerelmi viszonyt folytat, holott köztudott, hogy rengeteg férfi él ilyen jellegű kapcsolatokban” – mondta Nosipho Dorothy Ntwanambi, az ANC Női Ligájának elnökhelyettese.

Az ősi tradíciók ködfelhőjébe burkolózik, holott ez a mai világban már nem elfogadott – nyilatkozott Zumáról a Népi Kongresszus (COPE) párt elnöke, Mosiuoa Lekota.

A dél-afrikaiak többsége úgy gondolja, hogy egy elnöknek példát kellene mutatnia népe számára, viszont egyre nagyobb számban vélik úgy, hogy Zuma saját magán túlmenően országa polgárait is lejáratja. Egy angliai bulvárlap például „szex-függő bigott” és „gonosz bohóc” megnevezéssel illette a dél-afrikai elnököt.

Zuma továbbra is a ravasz politikus szerepét játssza, és nem hátrál. Személyének népszerűsítésére temérdek interjút ad, számos talk-showban vesz részt, illetve országának szegénynegyedeibe látogat el. A jövőre vonatkozó kérdés viszont az, hogy Jacob Zuma meg tudja-e tartani jelenlegi elnöki pozícióját. Saját bevallása szerint a háborút nem adja fel harc nélkül.


A cikk megjelent: Kitekintő.hu