Cikkek
Botrányok a börtönviselt elnökfeleség nyomában

Winnie Mandela a Dél-afrikai Köztársaság egyik leghíresebb elnökfeleségeként vonult be a történelembe. A hazájában félistenként tisztelt egykori szabadságharcos és volt elnök Nelson Mandela második feleségének életútja korántsem mondható unalmasnak és botrányoktól mentesnek. A jelenleg 73 éves otthonülő háziasszonynak semmiképpen sem minősülő hölgy többször került szembe a törvénnyel, férjéhez hasonlóan egy rövid időre még börtönben is ült. Mandelával útjaik egy ponton külön váltak, és Winnie így politikai karrierjének egyengetésébe kezdett. Az ANC Női Ligájának volt elnökasszonya életéről jelenleg filmet forgatnak, mely várhatóan még idén kerül mozivászonra A Life, azaz Egy élet címmel.

Nelson Mandela még válása évében ismerte meg Winniet, egy szociális munkásként tevékenykedő fiatal hölgyet, akivel egy évvel később házasságot is kötött. A második ara tökéletes ellentéte volt Mandela előző feleségének. Winnie Mandela az egyik leghíresebb elnökfeleségként vonult be a történelembe, úgy is hívták Dél-Afrikában, hogy a Nemzet Anyja. Winnie rendkívül ellentmondásos személyiség volt, mindig határozottan kiállt a véleménye mellett, éppen ezért élete során rengeteg ellenséget szerzett, szinte észre sem vette, ha valakit vérig sértett.

Politikai szerepvállalása miatt többször ült rövidebb ideig börtönben, először 1958-ban, majd 1962-ben és 1967-ben azért, mert a tiltás ellenére meglátogatta férjét a börtönben. 1976-ban féléves elzárást kapott, mert a johannesburgi Soweto szegénynegyedben felkelést robbantott ki. A hölgy lázadó magatartása Mandela robben-szigeti raboskodásának idején is megmutatkozott. A dél-afrikai szabadságharcos 1963-tól 1990-ig tartó börtönbüntetése alatt Winnie az Orange Free State-beli Brandfort városában élt szoros őrizet alatt. 1969-ben viszont, hogy szolidaritást vállaljon férjével, tizennyolc hónapot töltött a pretoriai központi börtönben, majd számos alkalommal ellátogatott Johannesburgba, ahol mindannyiszor letartóztatták és néhány napra fogdába zárták. Nem meglepő tehát, hogy a nyolcvanas és kilencvenes évek során Winnie Mandela a hazai és nemzetközi sajtó középpontjába került.

Ám a nagy médianyilvánosság inkább hátrányokkal járt a börtönbüntetését töltő Mandelának, mivel felesége kihívóan, a legfrissebb divatnak megfelelően öltözködött, ami a nyomorgó tömegek szemében visszatetszőnek tűnt és gyakran meggondolatlanul, szabadszájú stílusban nyilatkozott. Ráadásul létrehozott egy fiatal fiúkból álló „szabadcsapatot”, melyet Mandela Futballcsapatának neveztek. A társaság amolyan személyi testőrségként működött és félreállított mindenkit, aki Winnie céljait veszélyeztette. Pletykák terjengtek arról is, hogy az asszony részben felelős egy 14 éves kisfiú rejtélyes haláláért, azonban Mandela mindannyiszor kiállt neje ártatlansága mellett és javarészt ennek is köszönhető, hogy Winnie pénzbüntetéssel megúszta ezt az esetet is. A rengeteg botrány következtében Winnie-t nem hívták meg az elnöki beiktatási ceremóniára sem. Végül Mandela bizalmasa, Thabo Mbeki intézte el, hogy a leendő elnökné helyet foglalhasson a meghívottak között.

Mandela szabadulását követően azonban nem sokkal véget ért a 38 évig tartó házasság. Kiderült, hogy Winnie hűtlen volt életfogytiglani börtönbüntetését töltő férjéhez, bebizonyosodott ugyanis, hogy egyik testőrével összeszűrte a levet. A pár ekkor még csak külön költözött, 1996 márciusában viszont törvényes keretek között is kimondták válásukat. A magabiztos asszonyt cseppet sem rázta meg magánéletének zátonyra futása, a Madikizela-Mandela nevet viselő Winnie ugyanis komoly erővel kezdte meg a válás után szakmai karrierjének építését. A munkának hamar beérett a gyümölcse, hiszen az első szabadon választott kormány kulturális-miniszterhelyettesévé nevezték ki. Az ex-elnökfeleség karrierjének felívelése azonban nem tartott sokáig, mert tizenegy hónappal később korrupcióval vádolták meg, így kénytelen volt megválni kormányzati tisztségétől.

Az országot kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) köreiben viszont továbbra sem csökkent népszerűsége, így 1993-ban és 1997-ben is az ANC Női Ligájának (ANC Women’s League) – melynek már 1975 óta tagja volt – elnökévé választották. Madikizela-Mandela még az ANC biztos támogatásának tudatában sem tudott tiszta eszközökkel dolgozni, szakmai pályafutása 2003-ban újabb drámai fordulatot vett. A Női Liga elnökasszonyát csalással és lopással vádolták meg, majd öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A döntést követően Winnie minden politikai tisztségéről lemondott, majd azzal védekezett, hogy a bűncselekményt nem saját érdekből követte el, hanem a párt javára. Végül a pretoriai legfelsőbb bíróság három év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Mandela volt feleségét.

Kudarcai és sötét múltja ellenére Madikizela-Mandela a mai napig sem fogta vissza provokatív megnyilvánulásait. Egy 2010 márciusában készült interjúban ugyanis ex-férjéről a következőket mondta: „ő nem több mint egy pénznyelő alapítvány, amely becsapta a feketéket”. Az interjú természetesen óriási visszhangot váltott ki a médiában. Winnie Mandela erre csak annyit mondott, hogy a vele készített interjú nem több holmi „koholmánynál”.

A torontói MusicaNoir elnevezésű művészeti egyesület 2007-ben egy, a Winnie Mandela élettörténetén alapuló operát mutatott be Winnie szenvedélye (The Passion of Winnie) címmel. Az élet furcsa fintora viszont, hogy Winnie Mandela nem tudott részt venni a darab bemutatóján, kanadai vízumkérelmét ugyanis elutasították. 2010-ben egyébként egy Darrell J. Roodt által rendezett, Winnie életéről szóló film is bemutatásra kerül a mozivásznon, Winnie Mandela: Egy élet (A Life) címmel.

A cikk megjelent: Kitekintő.hu