Dikembe Mutombo

Mutombo (teljes nevén Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Jean-Jacques Wamutombo) 1966-ban született a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasaban. Eredetileg doktornak készült, ezért beiratkozott az Egyesült Államokbeli Georgetown egyetemre, itt ismerkedett meg a kosárlabdával. Az egyetemi bajnokság legjobb centerévé váló, a dobás-blokkolásban verhetetlen játékos útja egyenesen az NBA-be, az Észak-amerikai Profi Ligába vezetett.

1991-ben negyedikként draftolta (A kiválasztás folyamata, a csapatok sorban választanak az ifjú játékosok közül) a Denver Nuggets. Hatalmas sikereket ért el, a liga legjobb védekező játékosává vált (a címet négyszer ítélték neki oda), de nem sikerült csúcsra vezetnie a csapatot.

Az 1996/97-es szezont már az Atlanta Hawks játékosaként kezdte. Itt vált igazán meghatározó játékossá, szülőhazájában is bálványként tisztelték. Jó formáját tovább tartotta és 2001-ben egy csere-üzlet keretében a keleti listavezető Philadelphia igazolta le. A csapat remek játékot bemutatva egészen a nagydöntőig menetelt, ott azonban vereséget szenvedett a Los Angelestől.

Ekkor kezdődött Mutombo többéves vesszőfutása, rossz forma és sérülések miatt egyik csapattól a másikig került. A következő szezonban visszaesett a játéka, ezért a Philadelphia gyorsan megvált tőle. New Jersey-be került, de egy sérülés miatt csupán pár meccset tudott lejátszani. Innen a New Yorkhoz, majd rögtön Chicagóhoz igazolt, egyik csapatban sem lépett pályára.

2004-ben került a Houston Rocketshez, ahol másodvirágzását élte, több csúcsot is megdöntött, aktív játékoshoz képest idős korával és máig kitűnő védőmunkájával, dobás-blokkolásával.

Mutombo kosaras pályafutása mellett nem feledkezett meg szülőföldjéről, 1997-ben létrehozott egy humanitárius szervezetet, a Dikembe Mutombo Alapítványt, hogy segítse a Kongói Demokratikus Köztársaságban élők életkörülményeinek javítását. 2007 februárjában Kinshasa-ban nyitott egy ultramodern kórházat, ilyen volumenű beruházás több mint 40 éve nem volt az országban. Az ENSZ Fejlesztési Programjának egyik vezető megbízottja.


Forrás, bővebb információk:

Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Kongói Demokratikus Köztársaság


Kapcsolódó videó, hanganyag:

Mutombo élete