djimon hounsou


Művésznevén Djimon Hounsou, 1964. árilis hó 24. napján látta meg a napvilágot a beninbeli Cotonou-an Djimon Gaston Hounsou néven.  Benin-amerikai színész, aki mesterségéhez, a színészethez a karrierje nyitányának tekinthető fotómodellkedésen és a videóklippekben való táncos szerepléseken át jutott el. Széleskörben elismert színművésszé vált, amit elsősorban az Amerikában című, 2002-ben készült játékfilmben nyújtott mellékszereplői, valamint a Véres gyémánt című, 2006-os filmben nyújtott főszereplői alakításának köszönhet. E két filmbeli alakításai után, mindkét esetben Oscar-díjra jelölték.

A nyugat-afrikai országból, Beninből származó férfi 13 éves, amikor családjával a francia fővárosba, Párizsba emigrál. Az iskola elhagyása után hajléktalanná válik és életének ezen néhány évét a francia főváros utcáin töltötte, mígnem 22 éves korában, a véletlennek köszönhetően Thierry Mugler divattervező felfedezte. Mugler éppen egy 188 cm magas, erős testalkatú fekete férfit keresett, akit számos reklámkampányban alkalmazhat. Tehát Hounsou mint fotómodell volt tevékeny ekkoriban, és néhány kép róla (másokkal egyetemben) meg is jelent a Mugler-féle képeskötetben, a Thierry Mugler Fényképeiben. Egy közös munkából adódó ismeretség révén lehetőséget kapott a híres fényképész Herb Ritt (a fotós fekete-fehér erotikus felvételei által vált híressé)  kamerája elé állni, és a Hounsouról készült  képei a képkötetben, a Férfiak és Nőkben helyet kaptak.

Hounsou először 1988-ban, a rendező David Fincher által készített filmben (videoklipekkben) jutott lehetőséghez. Fincher őt, mint táncost alkalmazta , három őáltala elkészítésre kerülő zenei videóhoz. Ezek a Steve Winwood: „Roll With It“, Madonnas: „Express Yourself“ és Paula Abduls: „Straight Up“ dalok klippjei voltak. Habár Djimon a párizsi és a londoni kifutókon már nevet szerzett magának, megtalálta számításait a kamera előtt való térben is, és Los Angelesbe költözött, hogy ott karrierrt csináljon, immáron, mint színész. A nyelvi akadályok leküzdése után egy angolnyelvű tv-dokumentációban keresztül szerzett magának tekintélyt. Egy fellépésnek hála, amit Janaet Jackson „Love Will Never Do Without You“ című számának videóklippjébében való részvételnek köszönhet az ügynökségek és casting-vezetők felvigyeltek rá és ezt követte egy vendégszereplés a Beverly Hills 90210 című népszerű tv szériában, 1990-ben. Ezen előzmények után az  egy„igazi” filmben való debütálás sem sokat váratott magára. Még ugyanebben az évben lehetőséget kapott John Boskovich vígjátékában, a Without You I'm Nothing”. Jonathan Kaplan drámája, a Unlawful Entry” után, 1994-ben egy nagyobb mellékszerepet kapott a Roland Emmerich gondozásában készült science-fiben, a Csillagkapuban.

Az eddigi próbálkozásokat 1997-ben a Steven Spielberggel való közös munka követte. A híres amerikai rendező alkalmazta a történelmi-dráma Amistad című film főszerepére, miután az arra szánt Denzel Washington visszamondta a szereplés lehetőségét. Az ebben a szerepben nyújtott alakítás   végül meghozta számára a várva várt hollywoodi áttörést és több sztárral egy szinten említve esélyesként, Golden Globe-díjra is jelölték, a legjobb drámai főszereplő kategóriájában. Az Amistad filmbeli alakítása nemzetközileg is elismertté és híressé tette mind szakmai körökben mind a nézőközönség előtt, és további nagy szerepekhez segítette hozzá. Habár az elkövetkező időkben csak mellékszerepeket kapott, aminek erős akcentusa volt, 2000-ben szerepet kapott a Ridley Scott rendezésében készült Gladiátor című Oskar-díjas drámában. Két évvel később a Shekhar Kapur nevéhez köthető irodalmi megfilmesítésben, a The Four Feathers”-ben láthattuk viszont.Források, bővebb információk:


http://de.wikipedia.org/wiki/Djimon_Hounsou


Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Benin