félix houphouét-boigny

1905-ben született, az első afrikai születésű francia miniszter, később Elefántcsontpart függetlenné válásától 1993-as haláláig az ország első elnöke.

Yamoussoukroban született, melyet elnökké választása után Abidjan helyett, kinevezett az ország új fővárosának is. 1925-től 1940-ig orvosként tevékenykedett, később a francia gyarmatosítók irányította kormányzat alkalmazásába állt. 1957-től a francia kormány minisztere, majd Elefántcsontpart függetlenedése után – Párizs akarata alapján – annak első elnöke. Franciaország segítségével gazdaság-élénkítő programokat indított, felfuttatta a mezőgazdaságot. Elefántcsontpart a ’70-es évek végére a világ elsőszámú kakaótermesztőjévé és a harmadik legnagyobb kávéexportőrjévé lépett elő, a gazdaság évi 9-10%-kal gyarapodott. A ’60-as-’70-es években Elefántcsontpartot Nyugat-Afrika „éllovasaként” emlegették, gazdasági fejlődése mellett politikai-társadalmi stabilitása is példamutató volt térség számára.

A konjuktúra lassulása, valamint az azzal párhuzamosan előtérbe kerülő rendkívül vegyes etnikai összetétel, a ’80-as évek végén komoly társadalmi feszültségekhez vezetett. Boigny a valós problémák megoldása helyett, a hatalomtól megrészegülve, leginkább személyi kultuszának építésével foglalkozott, hatalmas beruházásokkal szülővárosát az ország fővárossá fejlesztette. Mindeközben a gazdasági válság rohamosan mélyült, az ellenzéki pártok híján hatszor újraválasztott elnök támogatottsága, legitimitása radikálisan zuhant, a különböző társadalmi-politikai csoportok demokratikus választások kiírását követeltek. Az 1990-es, immáron többjelöltes elnöki voksoláson azonban a szavazatok 81,7%-ával hetedszer is Boigny-t választották az államfői tisztségre. Egészségi állapotát az utóbbi évek eseményei súlyosan megviselték, politikája a megszavazott bizalom ellenére sem változott, az ország gazdasági helyzete egyre romlott, valamint azzal összefüggésben a társadalmi-politikai ellenségeskedés is tovább mélyült. Az elnök hosszan tartó betegség után végül 1993-ban, ötéves hivatali idejének letöltése előtt elhunyt. Utódja minden addiginál komolyabb problémákat örökölt.
 
Az élete végén tapasztalt társadalmi elutasítottság ellenére, december 20-át Félix Houphouét-Boigny emléknapjává nyilvánították Elefántcsontparton.


Források, bővebb információk:

http://en.wikipedia.org/wiki/Felix_Houphouet-Boigny
http://hu.wikipedia.org/wiki/Elef%C3%A1ntcsontpart
Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Elefántcsontpart