Gamal Abdel Nasszer

Egyiptomban, Alexandriában egy postai tisztviselő fiaként született 1918. január 15-én. Egy kis faluban nőtt fel, később költözött át Kairóba, ahol több brit-ellenes demonstráció megszervezésében vett részt. Jogot hallgatott mielőtt beiratkozott volna a Királyi Katonai Akadémiára.

Hadnagyként végzett, és a negyvenes évek végén Szudánban szolgált, ahol két katonatársával megalakították a titkos, forradalmi Szabad Tisztek szervezetét, aminek a fő célkitűzése a brit uralom megdöntése volt. A szervezet által 1952 júliusában végrehajtott vérnélküli puccs után még egy ideig háttérben maradt Nasszer. Az 1954-es merényletkísérlet után lecsapott az Iszlám Testvériség mozgalomra, 1956-ban pedig bejelentette, hogy Egyiptom szocialista állam, ahol egypártrendszer működik és az iszlám a hivatalos államvallás. Ugyanebben az évben az asszuáni gát építésére szánt, Amerika által megígért, majd visszavont támogatás miatt a szuezi csatorna államosítása mellett döntött, valamint folytatta a katonai eszközök szovjet blokkból való beszerzését. Az államosítás következtében megromlott viszonya Franciaországgal és Nagy-Britanniával is, akik ezért Izraellel koalíciót alkotva Egyiptom megtámadása mellett döntöttek. Az arab-izraeli háború nem sokkal később egyiptomi vereséggel és a szövetséges csapatok visszavonulásával zárult.

Később, 1958-ban Egyiptom és Szíria megalapította az Egyesült Arab Köztársaságot, abban reménykedve, hogy a többi arab állami is követi majd a példájukat. A kezdeményezés nem talált követőkre, sőt még Szíria is kilépett 1961-ben. Szovjet segítséggel végül is megépült az asszuáni gát, és közben - köszönhetően az új gazdasági kapcsolatoknak - sikeresen modernizálta az országot is. Közben rendőrállammá alakította Egyiptomot és nem riadt vissza a különböző eszközök alkalmazásától sem.

Nagy szerepe volt még az „el-nem kötelezett” országok mozgalmában is. A hatvanas évek végén, 1967-ben a hatnapos háborúban újabb vereséget szenvedett el az izraeliektől, ennek ellenére támogatta az USA által javasolt közel-keleti béke tető alá hozását. Szívrohamban halt meg 1970. szeptember 28-án Kairóban.


Források, bővebb információk:

Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Egyiptom


Szudán