Juvenal Habyarimana


Ruanda korábbi elnöke 1937-ben született Gisenyiben. Apja hutu származású földbirtokos. A Lovanium Egyetem (ma Kinshasai Egyetem) hallgatója, ezt követően belépett a ruandai hadseregbe és Kigaliban katonatisztnek tanult. Gyorsan lépkedett a ranglétrán, 1963 és 1973 között számos pozíciót betöltött. A Nemzetőrség egyik szakasztisztje, majd vezetője, 1965-től pedig a fegyveres erők és a rendőrség parancsnoka. 1973-ban védelmi miniszterré nevezték ki, azonban július 5-én puccsal megdöntötte Grégoire Kayibanda kormányát és ruanda elnökévé nyilvánította magát.

A Nemzeti Forradalmi Mozgalom a Fejlődésért (NRMD) lett az egyetlen legálisan működő párt az országban. Habyarimana hutu katonatiszteket juttatott kulcspozíciókba. Egyedüli jelöltként újraválasztották 1978-ba, 1983-ban és 1988-ban is. Az 1980-as években számos kritika érte az elnököt, többek között etnikai feszültségszítással, és korrupcióval vádolták. A nemzetközi szervezetek, az ellenzéki csoportok és emberjogi ügynökségek egyaránt támadták. Habyarimana engedett a nyomásnak, 1990-ben ígéretet tett egy többpárti egységkormány létrehozására, és a demokrácia bevezetésére. A bejelentést követően a Ruandai Hazafias Front (RPF), a szomszédos Ugandába menekült tuszik hadserege benyomult az országba, polgárháború kezdődött, mely számos ártatlan életet követelt. Végül 1993 augusztusában az elnök és az RPF vezetői aláírták a békeszerződést. Ennek eredményeként egy közös hutu-tuszi kormányt hoztak létre, az ideiglenes államfő továbbra is Habyarimana maradt.

1994 márciusában régiós körútra indult, a szomszédos államok vezetőivel találkozott, a hutu-tuszi közösségek közötti törékeny békét igyekezett fenntartani. Megbeszéléseket tartott Zaire diktátorával, Mobutuval, majd Tanzániába utazott további egyeztetések végett. Április 6-án Dar es Salaamból tartott hazafelé Burundi elnökének, Cyprien Ntaryamirának a társaságában. Kigali felett a gép megkezdte a leszállást, azonban az elnöki gépet egy vállról indítható rakétával lelőtték. A repülőn utazó 12 személy azonnal életét veszítette, a támadás olyan események láncolatát indította el, melyekre az utókor elborzadva emlékezik. A mai napig rejtély övezi a gyilkosságot, a felelősöket nem sikerült beazonosítani. A radikális hutuknak ugyanúgy érdekében állhatott gyilkosság, mint a tusziknak, vagy a franciáknak.

Az elnök maradványait Mobutu Sese Seko a saját mauzóleumában őrizte, egészen az 1997-es bukásáig, ezt követően Habyarimanát vallási szertartás keretében elhamvasztották.


Források, bővebb információk:
Kép:


Kapcsolódó ország:


Ruanda