hassan al-turabi


Szudáni politikus, iszlám ideológus. Al-Turabi a kelet szudáni Kassalában született, közel a mai Eritrea határához. Apja bíró volt, sógora egykori szudáni miniszterelnök, Turabi rajtuk keresztül került kapcsolatba a politikával.

Tanulmányait szudáni és nyugat-európai egyetemeken végezte, jogból szerzett PhD fokozatot Párizsban. Afrikába való visszatérése után csatlakozott az Iszlám Front elnevezésű szervezethez, amelyet az Iszlám Testvériség egyik csoportjaként tartottak számon. A szervezet öt év alatt fejlődött komoly politikai erővé, al-Turabit 1964-ben államtitkárnak nevezték ki. Számos testületben töltött be vezető szerepet és dolgozott az iszlám alkotmány kidolgozásán. 1969-ben kilépett a Front-ból, de ez nem akadályozta meg a hatalmat megszerző Nimeiri-t, hogy letartóztatás alá helyezze. Al-Turabi hat év börtönt kapott, ezután három évet száműzetésben töltött Líbiában. Az iszlám szervezetek 1977-ben puccsot követtek el Nimeiri ellen, az elnök kénytelen volt engedményeket tenni, ezért több más iszlám vezető mellett Turabinak is minisztériumot ajánlott az új kormányban, a jogtudós az igazságügyi tárcát kapta. A folyamatos szervezkedés 1985-ben sikerrel járt, Nimeirit végleg megbuktatták, iszlám törvénykezésen alapuló kormányzás és újabb véres polgárháború vette kezdetét. A háttérből erre az időszakra egyértelműen al-Turabi irányította a kormányzati ideológiát, amely alapot adott a keresztények és más vallásúak módszeres kiírtására.

A főideológus 1991 és 1996 között menedéket adott a Szaúd-Arábiából kiutasított Oszama bin Laden terroristavezérnek, de folyamatos tárgyalásokat folytatott a Palesztin Hatósággal, az Iszlám Dzsiháddal, a Hezbollah-al és a Hamasszal is. Basír elnök helyzete al-Turabi hatalmának növekedése miatt kényelmetlenné vált, az iszlám fegyveres milíciák kegyetlenkedései a nemzetközi sajtó figyelmének előterébe kerültek, ezért pár hónapra házi őrizetbe helyezte a főideológust 2005-ben. Al-Turabi személyisége rendkívül ellentmondásos: egyrészt azt követeli, hogy a siíták és szunniták hagyjanak fel az ellenségeskedéssel és fogjanak össze közösen a nyugat ellen, másrészt híve a nők egyenjogúságának, nagyobb teret kíván engedni nekik a politikai életben.


Források, bővebb információk:

Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Líbia


Szudán