houari boumediene

1932-ben született az algériai Héliopolisban. Iszlám iskolába járt, tanulmányai elvégzése után csatlakozott a Nemzeti Felszabadítási Fronthoz. Ezredesi rangig jutott a mozgalom katonai alakulatában, a Nemzeti Felszabadítási Hadseregben.

A függetlenség kivívása után a kormány megalakításában komoly szerep jutott a hadsereg számára. Ben Bella elnök támogatásával Boumediene a hadügyminiszteri tárcát kapta meg. Miniszterként erős politikai-katonai hátteret alakított ki maga körül, melyet felhasználva 1965-ben vértelen katonai puccsal átvette az ország irányítását. Az addig létező politikai rendszert eltörölve, a híveiből toborzott Forradalmi Tanácson keresztül szervezete meg uralkodását.

Kezdetben gyengekezű vezetőnek tartották, azonban 1967-ben egy sikertelen puccs-kísérlet nyomán erőszakos eszközökkel jelentősen megerősítette hatalmát, így egészen 1978-as haláláig meg tudta tartani elnöki tisztségét. Egyszemélyes döntéshozóként irányította az ország ügyeit, háttérbe szorítva nemcsak politikai ellenfeleit, hanem szövetségeseit is. Halálát egy ritka vérbetegség okozta, mind a mai napig találgatások vannak arról, hogy esetlegesen mérgezés áldozata lett.

Boumediene egyik felszólalása az ENSZ-ben, 1974-ben: „Eljön majd az ideje, mikor férfiak milliói hagyják el a Déli Féltekét hogy az Északi Féltekére menjenek. És nem barátkánt mennek oda. Mivel azért mennek oda, hogy meghódítsák. És meghódítják majd a gyerekeikkel. Az asszonyaink méhei adja meg nekünk majd a győzelmet.“


Források, bővebb információk:

http://en.wikipedia.org/wiki/Houari_Boum%C3%A9di%C3%A8nne
Kovácsy Tibor: Az algériai tragédia In.: Beszélő, 2000 február. Megtekinthető itt.
Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Algéria