jonas savimbi

1934-ben született Angolában, a lakosság 40%-át kitevő ovimbundu törzs tagjaként. Családja a társadalom felső tízezréhez tartozott, így tanulmányait neves külföldi egyetemeken végezhette. Svájcban politológusi diplomát szerzett. Visszatérve hazájába belépett a törzsi alapon szerveződő Angola Felszabadításának Népi Frontjába (FNLA), melynek rövidesen egyik vezetőjévé nőtte ki magát. A hét nyelven folyékonyan beszélő Savimbi villámgyorsan lépett feljebb és feljebb a ranglétrán, amikor az FNLA Kinshasa-Kongóban emigráns kormányt alakított, rábízták a külügyminiszteri posztot. A szervezetet később mégis otthagyta, és átlépett a rivális Angolai Népi Felszabadítási Mozgalomba (MPLA), mivel azonban hatalmi ambícióit ott sem tudta érvényre juttatni, ezért hamar elváltak útjaik.

1966-ban létrehozta a Nemzeti Szövetség Angola Teljes Függetlenségéért (UNITA) pártot, amelynek haláláig ő volt a vezetője, diktátora. A mozgalom elsősorban az ovimbundu törzs tagjai között vált népszerűvé.

Savimbi már a gyarmati időkben felvette a kapcsolatot CIA-vel, segítséget kérve a „kommunista ellenség”, vagyis az MPLA ellen, mely Angola 1975-ös függetlenné válása után egyeduralmat épített ki az országban. Savimbi törekvéseit az Egyesült Államok bőségesen támogatta pénzzel és diverzánsokkal is.

Az 1980-as és az 1990-es években az UNITA számos fegyveres összecsapást nyert meg, Savimbi hatalma csúcsán majd’ a fél ország felett uralkodott. Katonai erőit ezt követően Luanda, a főváros ellen összpontosította, tűz alá vette a kormányzati intézményeket is. Nemzetközi megfigyelők számos alkalommal figyelmeztettek arra, hogy Savimbi katonai akcióval az ország teljes elfoglalására készül. A szovjet vezetők felhívták az Egyesült Államok figyelmét az UNITA tetteire, Washington azonban csak a szovjet befolyás gyengülését követően mérsékelte a Savimbi és szervezetének nyújtott támogatásokat.

Az angolai kormány az UNITA katonai nyomására fegyverszünetet kötött és 1992-ben kiírták a választásokat. A megfigyelők által szabályosnak tartott szavazáson Savimbi elbukta az elnökségért folytatott, ezúttal törvényes küzdelmet. A nyilvánvaló vereséget nem elfogadva Savimbi újabb fegyveres harcokat robbantott ki, többnyire külföldi pénzekből, valamint illegálisan bányászott gyémántok eladásából fedezve annak költségeit. 1994-ben ismét csak fegyverszünetet kötöttek a felek, azonban az elhúzódó tárgyalások után Savimbi nem fogadta el a neki felajánlott alelnöki posztot, így 1998-ban ismét fegyverropogástól vált hangossá Angola.

Az újbóli ellenségeskedés kirobbantása már az UNITA tagjait-vezetését is megosztotta, a bizalmatlanságot látva Savimbi a pártján belül is vérengzésekbe kezdett. „Árulónak” vélt bajtársait sokszor családjukkal együtt végeztette ki.

Savimbi számos gyilkossági kísérletet élt túl, végül azonban mégis erőszakos halált halt: 2002-ben egy kormánycsapatokkal folytatott harc során vesztette életét, miután 15 golyót lőttek közvetlenül a fejére.
 
Másfél hónappal később újabb fegyverszünetet kötöttek a harcoló felek, azonban az ország máig mélyen megosztott, választásokat várhatóan 2008-2009-ben fognak tartani.


Források, bővebb információk:

http://en.wikipedia.org/wiki/Jonas_Savimbi
http://konfliktus.index.hu/savport.htm
http://hu.wikipedia.org/wiki/Angola
Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Angola


Kongói Demokratikus Köztársaság