José Eduardo dos sanTos


José Eduardo dos Santos, Angola elnöki hivatalának jelenlegi birtokossa. 1942. augusztus 28-án született, Luandában. Az MPLA -Movimento Popular de Libertação de Angola- párt színeit képviselő politikus.

José Eduardo dos Santos egy São Tomé és Príncipe-i építőmunkás fiaként született. Már iskolásként (1956-ban) belépett az akkori szabadságmozgalomba és a későbbi Egységpártba (MPLA). 1961-ben Franciaországba települt át, később pedig a Kongói Köztársaságba. Brazzaville alapítása óta az MPLA-nak dolgozik és annak alelnöke is lett. Egyetemi tanulmányait a(z) (egykori) Szovjetunóban folytatta,  az Azerbajdzsáni Állami Olajakadémián, Bakuban, és mint mérnök zárta le ottani tanulmányait.

1970 óta ismét Angolában élt. 1975 és 1976 között, valamint 1984-1985 között Angola külügyminisztere volt. 1975-ben pártja a központi bizottság politikai irodájába is beválasztotta. Később Ő lett a tervezési miniszter és a miniszterelnökhelyettes. 1979. szeptember 20-án Agostinho Neto utódjaként lépett fel. 1992-ben az első választásokon több párttal egyetemben nem tudta az elnökséget abszolút többséggel elérni, de a második helyezett ,az União Nacional para a Independência Total de Angola (UNITA) vezetője, Jonas Savimbi, saját jelöltségét a végső körben visszavonta, így dos Santos de facto hosszú ideje csak átmenetielnök volt.

2001 évében bejelentette, hogy a következő elnökválasztásokon vissza fog lépni, feltéve, hogy addig béke uralkodik. 2003 decemberében újra  -mint a Movimento Popular de Libertação de Angola (MPLA) elnökét- megválasztották. Ő lépett fel pártja jelöltjeként a 2008. szeptember 5-én megrendezésre került parlamenti választásokon, ahol az MPLA éppen a szavazatok 82 százalékát tudta egyesíteni.Források, bővebb információk:


http://de.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Eduardo_dos_Santos


Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Angola


Kongói Köztársaság