kofi annan - az ensz hetedik főtitkára


1938-ban született az akkori brit gyarmat, Aranypart (ma: Ghána) Kumasi nevű városában. 1954-től 1957-ig egy metodista iskolában tanult Cape Coast-on, majd 1958-ban gazdasági tanulmányokat kezdett a helyi egyetemen, ahonnan ösztöndíjjal távozott az Egyesült Államokba.

1962-ben az ENSZ egészségügyi szervezeténél (WHO) kapott állást, majd 1974-ben hazájába visszatérve, két éven át az ország turisztikai ügyeit koordinálta. Az ENSZ-nél töltött munkája elismeréseként újra meginvitálták a világszervezethez, ahol számos tisztséget (Humánerőforrás és Biztonságügyi koordinátor, programtervező, költségvetési tanácsadó, stb.) betöltve, többek között főtitkár-helyettesnek is megválasztották.

Az 1996-ben esedékes főtitkárjelölés során esélyesként merült fel a neve, a Biztonsági Tanács (BT) tagállamai rendkívül gyorsan megegyeztek személyéről, így 1997. január 1-jén megszavazták az ENSZ hetedik főtitkárának, mely posztot, 2001-es újraválasztásával, egészen 2006. december 31-ig betöltötte.

Megbízatása során számos, az ENSZ szervezetét-struktúráját alapjaiban érintő reformokat próbált keresztülvinni, többségük azonban a BT állandó tagállamainak vétója miatt elbukott. Tevékenységét rengeteg kritika érte, főtitkársága alatt az ENSZ cselekvőképessége, döntéseinek általános érvénye, súlya komoly károkat szenvedett.
 
Számos kitűntetése és díja mellé, 2001-ben az ENSZ, mint világszervezettel megosztva a Nobel-békedíjat is odaítélték számára, amiért „közös munkájukkal hozzájárulnak egy rendezettebb és békésebb világ létrehozásához”.


Források, bővebb információk:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kofi_Annan
Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Ghána