mohamed boudiaf

1919-ben (egyes adatok szerint 1917-ben) született Algériában. A második világháború alatt a francia hadseregben harcolt, később azonban a francia-ellenes mozgalom egyik fő vezetője lett. Ben Bellával együtt börtönözték be, majd vele is szabadult ki a független algír állam megalakulásakor. Később szövetségük komoly nézeteltéréssé fajult, Boudiaf külön ellenzéki pártot alapított, mely miatt a hatóságok letartóztatták és Ben Bella nyomására száműzetésbe kényszerítették. Boudiaf a szomszédos Marokkóban telepedett le.

Az élesedő belső ellentétek közepette, 1992-ben választásokat írtak ki Algériában, melyen az iszlám erők győzedelmeskedtek. A korábbi kizárólagos hatalomgyakorló Nemzeti Felszabadítási Front, illetve annak katonai szárnya nem engedte a hatalomátvételt, Boudiafot hívták vissza, akit kineveztek az országot irányító Nemzeti Tanács élére. Elnöksége szűk félévig (január 11.- június 29.) tartott, uralkodásának az ellene elkövetett merénylet vetett véget.
 
Az algériai polgárháború már Boudiaf elnöksége előtt kitört és egészen a 90-es évek végéig tartott. A szembenálló nacionalisták és iszlamisták harca az utóbbi idők történései alapján úgy tűnik felerősödőben van, a radikális fegyveres mozgalmak felszámolása máig várat magára.


Források, bővebb információk:

http://en.wikipedia.org/wiki/Boudiaf
http://rulers.org/indexb4.html
Kovácsy Tibor – Az algériai tragédia In: Beszélő, 2000 február. Megtekinthető itt.
Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Algéria


Marokkó