mohamed farrah adieed


Szomáliai politikai vezető. Mugud tartományban született, Rómában és Moszkvában végezte felsőfokú tanulmányait, melynek köszönhetően különböző funkciókat töltött be a Barre-adminisztráció idején, általában a hírszerzéssel kapcsolatos pozíciókban. Később a titkosszolgálatok vezetőjévé nevezték ki. Barre katonai puccs előkészítésével vádolta meg és hat évre börtönbe záratta.

Az Aideed-csoport nélküle is elindította a hatalomátvételt, a kialakult polgárháborús helyzetben a kiszabadított tábornok az Egyesült Szomáliai Kongresszus elnevezésű tömörülés élére állt. Mivel Aideed akciói hátráltatták az ENSZ kontingens segélyező tevékenységét, az Egyesült Államok 25.000 dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére, és megpróbálta elfogni a tábornokot. A Mogadishuban indított akció teljes kudarcba fulladt, 19 amerikai katona és becslések szerint 500-1000 szomáliai gerilla és civil esett el az utcai harcokban. Az eset következményeként az amerikai és ENSZ csapatokat is kivonták Szomáliából.

Aideed-et 1995-ben hivatalosan is a kelet-afrikai ország elnökének választották, ezt azonban nemzetközileg nem ismerték el. A tábornokot 1996-ban lőtték le ismeretlen tettesek, de számos zavaros pletyka kering halála körülményeiről. Egyes amerikai újságok tudni vélik, hogy a CIA áll a gyilkosság hátterében. Fia, Hassan Farrah Aideed 14 évesen az Egyesült Államokba emigrált és a haditengerészetnél szolgált évekig. Két nappal apja halála után elnökké nevezték ki. A nemzetközi közösség reménnyel tekintett Hassan kormányzása elé, a belpolitikai helyzet azonban nem rendeződik, újabb és újabb fegyveres összecsapások törnek ki az ellenséges csoportok között.


Források, bővebb információk:

Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Szomália